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  •   食品機能分析学特論  
      仲川 清隆, 永塚 貴弘, 加藤 俊治, 伊藤 隼哉, 乙木 百合香  
      農  
       
      前期 水曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ第6講義室  

    本講義では、食品や天然物成分の機能性評価を学習するとともに、機能性食品成分に関わる最新の生命科学研究の理解を深める。

    The purpose of this course is to learn how the function of foods and natural products are evaluated, and to deepen understanding of the latest research on life science related to functional food compounds.

  •   ミルク科学  
      北澤 春樹  
      農  
      5・7セメ後半  
      前期後半 月曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ大講義室 / 前期後半 木曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ大講義室  

    牛乳成分の化学的組成、栄養学的特性および生合成機構について、最新の研究成果に基づく学説の詳細な解説を行う。バター・チーズ・ヨーグルトなどの主要乳製品の製造とその加工原理の説明を行う。乳中の生理機能成分について、食品の第三次機能の観点から説明を行う。また、近年注目されるプロバイオティック乳酸菌やその発酵乳の免疫修飾能等の新たな機能性についても解説する。衛生の観点から、牛乳の殺菌法とHACCP制度やアレルギー問題についても触れる。

    This class provides explanations of the chemical components, nutritional characteristics including biosynthesis mechanism on the basis of past finding, Production of main milk products such as butter, cheese and yoghurt will also be described. The physiologically functional substances in milk will be focused from the point of view of the third food function. Interesting functions such as immunomodulation of probiotic lactic acid bacteria and their related fermented milk products will be introduced, and pasteurization and HACCP system for milk production, allergy problems will be discussed on the point of hygiene.

  •   動物食品機能学  
      西山 啓太  
      農  
      6セメ前半  
      後期前半 木曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室 / 後期前半 木曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室  

    動物性食品の生産は人類の生命を維持する上で基本的かつ不可欠なことである。本授業では、動物性食品として不可欠な肉卵について、食品化学の基礎から食品加工や機能特性に関する応用までを幅広く概説する。また、食品衛生の観点から、動物性食品の安全性に関する検査とその向上ついても紹介し、動物性食品の将来展望について討論する。

    Production of animal food is basic and essential in maintaining the healthy life. This class gives an outline from the basics of food chemistry and processing to the functional characteristics and their applications in meat and egg as main animal foods same as milk. In addition, an analysis and improvement for the safety of the animal foods in the viewpoint of food hygiene will be introduced, and discuss with all together for the prospects of animal foods.

  •   食品機能分析学  
      永塚 貴弘  
      農  
      5セメ後半  
      前期後半 月曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第2講義室 / 前期後半 金曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第2講義室  

    本講義では、食品成分の化学構造と生理機能の相互関係の基礎知識を習得する。また、食品の加工と保存による変化の化学と健康への影響に関する理解を深める。

    This course provides basic knowledge on the relationship between the chemical structures and physiological functions of food components. Students will deepen their understanding of the chemical changes during the processing and preservation of foods as well as their effects on health.

  •   動物食品機能学特論  
      北澤 春樹, 西山 啓太, 大坪 和香子  
      農  
       
      前期 水曜日 3講時 未設定  

    乳(ミルク)・肉・卵などの動物生産物の食品としての三次機能(生体調節機能)について、動物生産物に関する世界の基盤研究についての書籍や最新学術論文および総説などを厳選して紹介する。

    This class provides explanations of the third function of food (Body modulation) relating to milk, meat and egg as animal products via books and current academic literatures for global fundamental research on the animal products.

  •   海洋応用生物化学  
      中野 俊樹  
      農  
       
      前期集中 その他 連講 農学部青葉山コモンズ第1講義室  

    日本古来の魚介類を中心とする魚食文化は、日本型食生活=健康として世界に広く認められている。本講義では、水産物由来の栄養・機能性成分の開発について、原料の調達から製造方法の開発、機能性評価、商品開発、上市に至る産業化までの一連の流れを学ぶとともに、特定保健用食品や医薬品の開発手順などについて具体例を挙げながら学んでいきます。

    Traditional Japanese diet, with a focus on fish, is considered to be one of the healthiest in the world.

    This course deals with the raw material procurement, manufacturing method, functionality evaluation, product development and industrialization of functional foods from marine sources.

  •   食品化学特論  
      戸田 雅子  
      農  
       
      前期 火曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室  

    食品成分の構造、機能性およびその作用機序について理解を深め、関連分野の論文や特許を読解し、発表、質疑応答する能力を身につける。

    /This course provides an optimum environment for students to gain basic and advanced knowledge about biological and physiological properties of food-derived components, by reading teh latest publications and patents and to obtain presentation and discussion skill for the research and development of food related fileds.

  •   食品機能開発学特論  
      藤井 智幸  
      農  
       
      前期 火曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第5講義室  

    食品は原料が生物起源で多成分・不均質・多様なため各種特性値が不定になること、水と気泡を含む半固体が多いこと、製品がヒトの嗜好を満足させなければならぬこと等の独特な問題がある。これら食品特有の問題が、現実の食品あるいは食品加工プロセスに潜んでいることを学ぶ。

    Since foodstuffs are of biological origin, they are multi-component, inhomogeneous, and diverse, so various characteristic values are indefinite, there are many semi-solids containing water and bubbles, and the products must satisfy human tastes. There is a peculiar problem of. Learn that these food-specific problems lie in real-life foods or food processing processes.

  •   栄養化学  
      大崎 雄介, 白川 仁  
      農  
      4セメ後半  
      後期後半 月曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ大講義室 / 後期後半 金曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ大講義室  

    我々が日常摂取している食品に含まれる栄養成分の基本的な役割を理解することは、健康維持のための知識というだけではなく、生活習慣病を標的とした新しい機能性食品の開発においても重要な知見となる。本講義においては、栄養成分として、三大栄養素(糖質、脂質、タンパク質)の消化と吸収の基礎知識を習得する。さらに、必須ミネラルとビタミンの役割、食品成分による遺伝子の発現調節機構を習得する。 

    To understand nutritional ingredients in our daily ingested foods and their fundamental functions is important for not only the knowledge of individual health promotion but also the development of novel functional foods. In this course, students will learn basic mechanism of digestion and absorption of three major nutrients (carbohydrate, lipid and protein) in human intestine. Further, students will learn the function of mineral and vitamins, and the regulation of gene expression.

  •   生命機能物質分析特論  
      此木 敬一, 榎本 賢, 山下 まり  
      農  
       
      前期集中 その他 連講 未設定  

    目的:受講生は天然有機化合物の研究において、天然有機化合物の単離、構造決定、全合成は重要な位置づけを占めることを理解する。また、天然有機化合物をケミカルプローブへ変換し、その作用機序を明らかにするケミカルバイオロジー研究について知識を集積する。

    Object: This course offers an opportunity to learn importance of isolation, structure determination and total synthesis in research studies of natural product chemistry and to help students develop knowledge on chemical biology where mode of action of natural products are investigated with designed and synthesized chemical probes.

    概要:本授業では、まず、構造決定や全合成に際して必須となる立体化学を理解することを目的として、立体異性体の分析・分離法について学ぶ。次に、ケミカルバイオロジー研究を理解することを目的として、ケミカルプローブの合成方法や作用機序の解明方法を学ぶ。

    Summary of Class: First, researhers who study different fields of natural product chemistry introduce methods for determining stereochemisty of natural products and purification of optically pure compounds. Students will then learn how to synthesize chemical probes and how to evaluate mode of action of natural products.

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