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栄養化学

後期後半 月曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ大講義室 / 後期後半 金曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ大講義室. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 大崎 雄介, 白川 仁. セメスター/Semester: 4セメ後半. 対象コース・専攻(必修・選択)/Departments(Obligatory/Elective): 応用生物化学科必修. 対象学年/Eligible Participants: 2年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ABC-AGC229J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

科目名(英語)/English Subject

Nutritional Chemistry

開講年度/Year

毎年開講

主要授業科目/Essential Subjects

授業テーマ/Class Subject

栄養素(糖質、脂質、タンパク質)の消化・吸収、代謝機構およびその役割を理解し、併せてミネラルとビタミンの役割と、遺伝子の発現制御機構を学ぶ。 
In this course, students will understand the digestion and absorption of nutrients (carbohydrate, lipid and protein) in the intestine, and their metabolism system. And students will learn the function of minerals and vitamins, and the regulation of gene expression in human.

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

我々が日常摂取している食品に含まれる栄養成分の基本的な役割を理解することは、健康維持のための知識というだけではなく、生活習慣病を標的とした新しい機能性食品の開発においても重要な知見となる。本講義においては、栄養成分として、三大栄養素(糖質、脂質、タンパク質)の消化と吸収の基礎知識を習得する。さらに、必須ミネラルとビタミンの役割、食品成分による遺伝子の発現調節機構を習得する。 
To understand nutritional ingredients in our daily ingested foods and their fundamental functions is important for not only the knowledge of individual health promotion but also the development of novel functional foods. In this course, students will learn basic mechanism of digestion and absorption of three major nutrients (carbohydrate, lipid and protein) in human intestine. Further, students will learn the function of mineral and vitamins, and the regulation of gene expression.

キーワード/Keywords

三大栄養素(糖質、脂質、タンパク質)、消化・吸収及び代謝、ミネラル、食物繊維 
Three major nutrients (carbohydrate, lipid, protein), digestion, absorption, metabolism, mineral, dietary fiber

学習の到達目標/Goal of Study

栄養素の消化・吸収を理解する。
三大栄養素、ミネラルとビタミンの役割を理解する。
高等動物における遺伝子の発現制御機構と栄養素の役割について理解する。 
The purpose of this course is to help students better understand the digestion and absorption of nutrients, the role of three major nutrients, minerals, and vitamins, and the regulation of gene expression in human.

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class-1-授業計画

対面授業の全て、もしくは一部を、以下のClassroomで配信・提供します。
クラスコード:iewx7xb

1.栄養素および食物が生命の維持ならびに健康の増進に果たす役割
Introduction: The role of nutrients and food for homeostasis and health promotion in human.

成績評価方法/Record and Evaluation Method

出席、期末試験によって評価し、それぞれの評価割合は10%及び90%である。
期末試験は講義棟で行う予定であるが、状況によってはオンライン試験の場合もある
Attendance 10%, Examination 90%

教科書および参考書/Textbook and References

参考書:「基礎栄養学」駒井三千夫、正木恭介 編(アイ・ケイコーポレーション)、「ハーパー生化学」上代淑人監訳(丸善)、「分子細胞生物学」石原章一ら訳(東京化学同人)、マシューズほか著「カラー生化学」清水孝雄ら訳(西村書店)、「最新栄養化学」野口ほか著(朝倉書店)、「最新栄養機能学」栄養機能化学研究会編(朝倉書店)。
Reference books:「基礎栄養学」, ISBN978-4-87492-305-4; 「分子細胞生物学」ISBN 9784807908899; 「カラー生化学」ISBN 4890133070,「最新栄養化学」ISBN978-4-254-43067-7; 「栄養機能学」ISBN978-4-254-43117-9

備考/Notes

(1) オフィスアワー:質問及び理解を深めるために、希望に応じて授業当日の17時から18時まで栄養学分野研究室でオフィスアワーを設ける。
(2) ホームページ:https://www.agri.tohoku.ac.jp/eiyo/
Office hours are open from 17:00 to 18:00 on Monday and Friday.
Web site:: https://www.agri.tohoku.ac.jp/jp/laboratory/eiyo/

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