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動物食品機能学

後期前半 木曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室 / 後期前半 木曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 西山 啓太. セメスター/Semester: 6セメ前半. 対象学年/Eligible Participants: 3年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ABS-ANS328J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

科目名(英語)/English Subject

Animal Food Functions

開講年度/Year

毎年開講

主要授業科目/Essential Subjects

授業テーマ/Class Subject

動物性食品としての肉・卵の科学とその機能、利用性および安全性
Meat and egg science as animal food products, and their food functions, availability and safety

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

動物性食品の生産は人類の生命を維持する上で基本的かつ不可欠なことである。本授業では、動物性食品として不可欠な肉卵について、食品化学の基礎から食品加工や機能特性に関する応用までを幅広く概説する。また、食品衛生の観点から、動物性食品の安全性に関する検査とその向上ついても紹介し、動物性食品の将来展望について討論する。
Production of animal food is basic and essential in maintaining the healthy life. This class gives an outline from the basics of food chemistry and processing to the functional characteristics and their applications in meat and egg as main animal foods same as milk. In addition, an analysis and improvement for the safety of the animal foods in the viewpoint of food hygiene will be introduced, and discuss with all together for the prospects of animal foods.

キーワード/Keywords

動物性食品、食肉、食卵、加工、安全性、食品衛生、機能性成分、機能性食品
Animal food products, meat, egg, processing, safety, food hygiene, functional substances, functional foods

学習の到達目標/Goal of Study

動物性食品としての食肉および食卵の基礎化学を理解すると共に、食品加工や機能特性に関する産業的応用について把握する。さらに動物性食品の安全性について、検査体制について理解を深め、安心で安全な動物性食品の生産について興味関心を持つ。
This class aims to understand the basic chemistry of meat and egg as the animal food and grasp the industrial applications relating to food processing and function properties. Furthermore, understand deeply about the analysis system for producing safety animal foods.

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class-1-授業計画

1. 食肉の生産と消費に関する現状と課題
Current status and issues for the production and consumption of meat and egg

成績評価方法/Record and Evaluation Method

授業態度(10%)、宿題(20%)および定期試験(70%)によって評価する。
Class participation(10%), Homework(20%), Examination(70%)

Classroomを使用して情報発信することがあります。
クラスコード:skyvrnf

教科書および参考書/Textbook and References

<教科書>
畜産物利用学:齋藤忠夫 他著(文永堂出版、2011)
畜産食品微生物学:細野明義 他著(朝倉書店、2000)
<参考書>
畜産食品の事典:細野明義 他著(朝倉書店)
Molecular Biology of THE CELL、 6th ed.:Alberts他著(Garland Science)
肉・卵に関する最新の学術論文(Recent articles relating to meat and egg)

備考/Notes

(1) オフィスアワー 動物食品機能学研究室W408 毎週金曜日(16:00-17:00)
授業は、スライド(資料も配付)や映像資料を用いて行う。授業への要望を聞きながら、興味を持って理解できる授業を目指しているが、さらに理解を深めるために、質問のある方は、授業終了後、動物食品機能学教員研究室でオフィスアワーを設ける。
References are handed out at class. Office hours are from 16:00 to 17:00 on Friday. Make an appointment in advance via e-mail.
(2) ホームページ:https://www.agri.tohoku.ac.jp/jp/laboratory/douka/
(3) E-mail address: keita.nishiyama.a6@tohoku.ac.jp

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