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動物食品機能学特論

前期 水曜日 3講時 未設定. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 北澤 春樹, 西山 啓太, 大坪 和香子. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ABB-ANS505J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

科目名(英語)/English Subject

Applied Phytochemistry

メディア授業科目/Media Class Subjects

授業テーマ/Class Subject

乳・肉・卵を中心とする動物生産物科学の基盤および応用
The base and application of the animal product science mainly on milk, meat and egg

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

乳(ミルク)・肉・卵などの動物生産物の食品としての三次機能(生体調節機能)について、動物生産物に関する世界の基盤研究についての書籍や最新学術論文および総説などを厳選して紹介する。
This class provides explanations of the third function of food (Body modulation) relating to milk, meat and egg as animal products via books and current academic literatures for global fundamental research on the animal products.

キーワード/Keywords

乳製品、肉製品、卵製品、チーズ、発酵乳、ヨーグルト、乳酸菌、プロバイオティクス、プレバイオティクス、シンバイオティックス、食品機能、微生物、特定保健用食品、機能性表示食品
Milk products, Meat products, Egg products, Cheese, Fermented milks, Yoghurt, Lactic acid bacteria, Probiotics, Prebiotics, Synbiotics, Food function, microorganisms, Food for specified health uses (FOSHU), Food with functional claims

学習の到達目標/Goal of Study

乳・肉・卵の主要な動物生産物の成分科学と生理機能性の最新知見を理解することで、将来の新製品開発などの応用研究に進展できる基礎的能力を身につける。
Students develop fundamental abilities to apply the basic studies for further development of new products by understanding the science and physiological functions of animal products especially milk, meat and egg.

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class-1-授業計画

1. 動物食品機能学概論
Introduction to Advanced Animal Food Function

成績評価方法/Record and Evaluation Method

平常点(20%)、プレゼンテーション(20%)、レポート(60%)で評価する。 
Normal point(20%), Presentation(20%(, Report(60%)

教科書および参考書/Textbook and References

<教科書>
適時授業時に資料を配布する。
References are handed out in class.

<参考書>     
乳酸菌とビフィズス菌のサイエンス:日本乳酸菌学会編(京都大学出版会、2010)
Kitazawa et al. (Ed.) ”Probiotics: immunobiotics and immunogenics”. (CRC Press, 2013)

備考/Notes

(1)オフィスアワー:動物食品機能学教員研究室E414, E406, E408 毎週水曜日(16:00-17:00)
(2)E-mail address: haruki.kitazawa.c7@tohoku.ac.jp, keita.nishiyama.a6@tohoku.ac.jp, wakako.ohtsubo.a7@tohoku.ac.jp

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