前期集中 その他 連講 農学部青葉山コモンズ第1講義室. 単位数/Credit(s): 1. 担当教員/Instructor: 中野 俊樹. 履修年度: 2024.
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水産物由来栄養・機能性成分の開発
This course introduces the development of functional foods from marine sources.
日本古来の魚介類を中心とする魚食文化は、日本型食生活=健康として世界に広く認められている。本講義では、水産物由来の栄養・機能性成分の開発について、原料の調達から製造方法の開発、機能性評価、商品開発、上市に至る産業化までの一連の流れを学ぶとともに、特定保健用食品や医薬品の開発手順などについて具体例を挙げながら学んでいきます。
Traditional Japanese diet, with a focus on fish, is considered to be one of the healthiest in the world.
This course deals with the raw material procurement, manufacturing method, functionality evaluation, product development and industrialization of functional foods from marine sources.
水産物、機能性成分、健康食品、特定保健用食品、医薬品
Marine products, Functional ingredients, health foods,Foods for Specified Health Uses, Pharmaceuticals
水産物に含まれる栄養・機能性成分の化学構造、薬理作用、製造方法を習得するとともに、産業化への道筋などの知識を身につける。
The goals of this course are to be able to understand and explain the characteristics,technical challenges, and the trend of development of functional foods from marine sources.
1. 水産物由来栄養・機能性成分の開発について(総論)
Introdction(Development of functional foods from marine sources)
レポートによる評価
Evaluated based on the submitted reports
特になし
None
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