前期後半 月曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第2講義室 / 前期後半 金曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第2講義室. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 永塚 貴弘. セメスター/Semester: 5セメ後半. 対象コース・専攻(必修・選択)/Departments(Obligatory/Elective): 生命化学コース必修. 対象学年/Eligible Participants: 3年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ABC-AGC241J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.
Food and Biodynamic Chemistry
毎年開講
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食品の健康効果に関する機能化学
Beneficial health effects of food with relation to functional chemistry
本講義では、食品成分の化学構造と生理機能の相互関係の基礎知識を習得する。また、食品の加工と保存による変化の化学と健康への影響に関する理解を深める。
This course provides basic knowledge on the relationship between the chemical structures and physiological functions of food components. Students will deepen their understanding of the chemical changes during the processing and preservation of foods as well as their effects on health.
食品、機能分子、保健機能食品
Foods, Functional molecules, Health-promoting foods
食品成分の化学構造と健康機能の基礎知識を習得し、有効成分を活用した産業展開についての予備知識を身につける。
The purpose of this course is to help students learn basic knowledge of chemical structures and health functions of food constituents and acquire preliminary knowledge on industrial applications of bioactive food components.
対面授業の一部を、以下のClassroomで配信・提供します。
クラスコード:gjyzm37
1. 機能分子解析学の概要紹介
Overview of food and biodynamic chemistry
期末試験とプレゼンテーションの参加状況で評価する。履修者全体の上位10%程度を「AA」とし、次に優秀な20%程度を「A」とする。
Students will be evaluated comprehensively based on the final examination and group presentations. Grade AA is given to the top 10% of students and Grade A is given to the next 20%.
新版「基礎食品学」 遠藤泰志・池田郁男 アイ・ケイ コーポレーション 2015年
オフィスアワーは、水曜16:00~17:00とする。事前にE-mail等で連絡すること。教員の連絡先は下記の通り。
E-mail: takahiro.eitsuka.a1@tohoku.ac.jp
HP:http://www.agri.tohoku.ac.jp/kinoubunshi/index-j.html
Office hours are from 16:00 to 17:00 on Wednesday. Make an appointment in advance via e-mail or other means. The contact information of the lecturer is shown below:
E-mail: takahiro.eitsuka.a1@tohoku.ac.jp
HP:http://www.agri.tohoku.ac.jp/kinoubunshi/index-j.html