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  •   家畜人工授精論  
      原 健士朗  
      農  
      6セメ前半  
      後期前半 火曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室  

    ウシの家畜人工授精師並びに受精卵移植師の資格を取得するのに必須な内容、特にウシの繁殖生理、精液性状、人工授精技術、受精卵の体外生産、および受精卵移植等に関する事項を講義する。両資格を取得するためには、この講義の他に動物生命科学コース(旧:応用動物科学コース)の必修科目に加えて、家畜人工授精実習の単位を取得することが必要である。

    /Object of this lecture is to understand reproductive physiology, semen quality, AI skill, in vitro embryo production, and ET skill, which are all required to get qualifications. To get qualifications, you must get other credits (required subjects of animal science course and a subject of AI skill training), in addition to this lecture.

  •   家畜人工授精実習  
      高橋 清治, 加藤 健太郎, 種村 健太郎, 多田 千佳, 原 健士朗, 福田 康弘  
      農  
      6セメ  
      後期集中 その他 その他 未設定  

    動物生殖科学の応用として、子牛の生産にかかわる人工授精および受精卵(胚)移植の技術を習得することが本授業の目的である。牛における発情徴候の観察(発情の判別)および直腸検査法による腹腔内生殖器の触診(触感把握)を行う。また、経膣注入技術を習得する。

    As an application of animal reproductive science and domestic artificial insemination theory, students study techniques of artificial insemination related to calf production and fertilized ovum (embryo) transplantation. Observation of the signs for estrus in cattle, practice palpation of the genitals in abdominal cavity by rectal examination, and artificial insemination of cattle and embryo transplantation are demonstrated. This essential practice qualifies students to apply qualification of domestic animal inseminator and a fertilized ovum transplant.

  •   草地科学  
      小倉 振一郎, 深澤 充  
      農  
      5・7セメ前半  
      前期前半 金曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第4講義室 / 前期前半 金曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第4講義室  

    草食動物は栄養源として植物の茎葉を利用することができる。我々は草食動物のそうした能力を利用し、穀類の生産が不可能な土地で草食家畜を通して食糧生産を行ってきた。近年,安定的かつ安全に食料を供給するという観点から,我が国の集約畜産においても飼料の自給が喫急の課題となっている。本講義では,草地の成立と生産力について学習し、次いで家畜への飼料価値と消化性、ならびに家畜による放牧利用について学習する。さらには、エネルギーバイオマス生産や野生生物揺籃の場といった草地の多面的機能についても学習する。

    Herbivore animals can use leaves and stems of plants as nutrient source. By using this chracteristics of herbivore animals, human being has been producing animal foodstuff in land areas where are not suitable for grain production. Recently, self-supply of forages arises as urgent issue in intensive livestock production systems in Japan, in terms of stable and safe food supply. In this course, students firstly learn about establishment and productivity of pastures and grasslands, then feed value, digestibility and grazing by animals. In additoin, students learn about biomass production as energy resource and multi-functions of grasslands such as habitat of wild animals.

  •   動物組織細胞学  
      野地 智法  
      農  
      4セメ前半  
      後期前半 月曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室 / 後期前半 金曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室  

    ウシやブタといった産業動物の生産性を向上させるためには、生体に備わる細胞と組織の構造および働きを十分に理解することが必要である。本授業を通して、産業動物の効率的な資源生産に関わる生体機構についての専門知識を身につける。

    Improving the productivity of industrial animals, such as cows and pigs, it is necessary to understand the structure and function of cells and tissues. Through this class, students acquire expertise on biological mechanisms related to efficient resource production of domestic animals.

  •   遺伝育種学  
      上本 吉伸  
      農  
      3セメ前半  
      前期前半 月曜日 3講時 川北キャンパスC305 / 前期前半 月曜日 4講時 川北キャンパスC305  

    応用動物科学コースの学生を対象とする。

    動物における遺伝育種学の目的は、人類にとって有用な形質を持つ動物の遺伝的能力をより有益な方向に導くことである。本講義では、動物における遺伝育種学の基本的な知識を生物統計学、遺伝学および育種学から習得することで、実用家畜における育種改良の仕組みと現状についての理解を深める。

    This course is mainly for the students who belong to applied animal science. The aim of animal breeding is to guide the genetic ability of animals in a beneficial direction for mankind. Students can deepen their understanding of current animal breeding by learning basic knowledges of biostatistics, genetics, and breeding.

  •   資源生物生理学(動物)  
      芳賀 聡  
      農  
      4セメ前半  
      後期前半 水曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室 / 後期前半 水曜日 4講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室  

    爆発的な人口増加を賄うための食糧生産を支えるために、家畜の生産性を増大することが、今世紀の必須条件となる。家畜生産性を最大に発揮させるためには、まず家畜の体を構成する数10兆の細胞の機能から理解しなければならない。本授業では内分泌、代謝、成長、消化管、脂肪組織、神経とストレスなどの基礎を理解する。

    Increasing the productivity of livestock to support food production to cover the explosive population growth is a prerequisite for this century. To maximize the productivity of livestock, it must first be understood from the function of tens of trillions of cells constituting the livestock body. This lecture will provide the basic knowledge of endocrine, metabolism, growth, intestine, adipose tissue, neuron and streee, etc.

  •   生産フィールド実習Ⅰ(動物)  
      小倉 振一郎, 深澤 充  
      農  
      5セメ  
      前期集中 その他 その他 未設定  

    動物生産の基本となる技術および動物生産に関連するフィールド調査手法を習得することが本授業の目的である。草地および飼料作物の生産と利用に関する実習,家畜取扱法と家畜の行動調査,放牧に関する実習,農業機械実習などを行う。

    The aim of this course is to learn about fundamental techniques for animal production and field measurements: practice of pasture and forage crop production and its utilization, animal management and behavior measurement, grazing management and agricultural machines.

  •   動物発生工学  
      種村 健太郎, 原 健士朗  
      農  
      6セメ前半  
      後期前半 火曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室  

    哺乳類の発生工学の応用ついて基盤的知識を解説する。【This course covers the basic knowledge on reproductive & developmental technology of mammals.】

  •   応用酵素学  
      小川 智久, 二井 勇人  
      農  
      4セメ後半  
      後期後半 月曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ第2講義室 / 後期後半 水曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ第2講義室  

    酵素・タンパク質の産業応用について、利用技術の方法論と実践を理解する(前半1〜8:小川担当)。

    癌、アルツハイマー病、感染など病気と酵素の関連性を分子細胞生物学的視点から学ぶ(後半9〜14:二井担当)。

    This course offers an opportunity to learn the structure- function relationship of enzymes and proteins and their application for use in biotechnology, and to learn the pathophysiological functions of proteins in cancer, Alzheimer’s disease, and infection.

  •   動物生理科学  
      盧 尚建, 芳賀 聡  
      農  
      5セメ前半  
      前期前半 火曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第4講義室 / 前期前半 火曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第4講義室  

    反芻動物は、その消化吸収機構が単胃動物と大きく異なる。本講義では、反芻動物の消化生理の特徴を単胃動物と比較することによって明らかにする。さらに、産業動物として重要な役割を果たしているウシを中心にして代謝の内分泌制御、泌乳生理、産肉生理、代謝障害について講義を行う。

    Ruminant animals have different digestion and absorption mechanisms from mono-gastric animals. In this course, students can deepen their understandings of the characteristics of digestive physiology of ruminants by comparison with mono-gastric animals. In addition, this course provides the knowledge on endocrine control of metabolism, lactation physiology, meat physiology, and metabolic disorders.

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