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応用酵素学

後期後半 月曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ第2講義室 / 後期後半 水曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ第2講義室. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 小川 智久, 二井 勇人. セメスター/Semester: 4セメ後半. 対象コース・専攻(必修・選択)/Departments(Obligatory/Elective): 生物化学コース必修. 対象学年/Eligible Participants: 2年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ABC-AGC316J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

科目名(英語)/English Subject

Applied Enzymology

開講年度/Year

毎年開講

主要授業科目/Essential Subjects

授業テーマ/Class Subject

細胞や個体での酵素・タンパク質の機能と農学,生命科学,医学分野での応用
Application of Enzymology and Protein Science to Agriculture, Life science and Pathophysiology.

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

酵素・タンパク質の産業応用について、利用技術の方法論と実践を理解する(前半1〜8:小川担当)。
癌、アルツハイマー病、感染など病気と酵素の関連性を分子細胞生物学的視点から学ぶ(後半9〜14:二井担当)。
This course offers an opportunity to learn the structure- function relationship of enzymes and proteins and their application for use in biotechnology, and to learn the pathophysiological functions of proteins in cancer, Alzheimer’s disease, and infection.

キーワード/Keywords

酵素、タンパク質、構造と機能、人工酵素、健康、疾患。
Enzyme, protein, structure and function, artificial enzyme, health, and disease.

学習の到達目標/Goal of Study

酵素・タンパク質の生体での機能を学び、農学,生命科学,工学分野での産業利用について理解を深める。また、健康と疾患における理解を深める。この目的のため、生化学および分子細胞生物学的な知識を身につける。
The purpose of this course if to help students better understand the relationship between structure and function of proteins and enzymes in our cell and apply enzymology to biotechnology and our health.

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class-1-授業計画

クラスコード: ar2qdgw
基本的に対面で行う。
Classroomにおいて、Google formによる小テストと質問受付を行い、また小テスト・質問・レポート等に対する解説(次の講義初めに30分程度)で進める。

成績評価方法/Record and Evaluation Method

出席状況と課題レポート(レポート発表)および期末試験の成績について総合的に評価を行う。
Evaluation of grade point (GP) will be achieved by total estimation based on the
attendance records, report for assignment (including the presentation), and examination scores.

教科書および参考書/Textbook and References

参考書:酵素 利用技術大系(小宮山眞, NTS 2010年)、産業用酵素(上島孝之,丸善1995年),細胞の分子生物学,第6版(Bruce Alberts, ニュートンプレス 2017年,大学生協にて購入可。)ほか。講義内で随時示す。
References: Bruce Alberts「Molecular Biology of the Cell、6th edition」(Garland Science) (available for purchase at the University Co-op.).

備考/Notes

オフィスアワー:酵素化学教員研究室(総合研究棟5階E505号室、S505号室)毎週金曜日12:00~13:00、それ以外にも随時受け付ける。
Home page: https://www.agri.tohoku.ac.jp/enzyme/index-j.html
http://www.agri.tohoku.ac.jp/enzyme-futai/HOME.html
E-mail address : tomohisa.ogawa.c3@tohoku.ac.jp; eugene.futai.e1@tohoku.ac.jp
Students may visit the office or contact via E-mail (tomohisa.ogawa.c3@tohoku.ac.jp; eugene.futai.e1@tohoku.ac.jp) any time.

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