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  •   動物食品機能学特論  
      北澤 春樹, 西山 啓太, 大坪 和香子  
      農  
       
      前期 水曜日 3講時 未設定  

    乳(ミルク)・肉・卵などの動物生産物の食品としての三次機能(生体調節機能)について、動物生産物に関する世界の基盤研究についての書籍や最新学術論文および総説などを厳選して紹介する。

    This class provides explanations of the third function of food (Body modulation) relating to milk, meat and egg as animal products via books and current academic literatures for global fundamental research on the animal products.

  •   動物食品機能学  
      西山 啓太  
      農  
      6セメ前半  
      後期前半 木曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室 / 後期前半 木曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室  

    動物性食品の生産は人類の生命を維持する上で基本的かつ不可欠なことである。本授業では、動物性食品として不可欠な肉卵について、食品化学の基礎から食品加工や機能特性に関する応用までを幅広く概説する。また、食品衛生の観点から、動物性食品の安全性に関する検査とその向上ついても紹介し、動物性食品の将来展望について討論する。

    Production of animal food is basic and essential in maintaining the healthy life. This class gives an outline from the basics of food chemistry and processing to the functional characteristics and their applications in meat and egg as main animal foods same as milk. In addition, an analysis and improvement for the safety of the animal foods in the viewpoint of food hygiene will be introduced, and discuss with all together for the prospects of animal foods.

  •   ミルク科学  
      北澤 春樹  
      農  
      5・7セメ後半  
      前期後半 月曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ大講義室 / 前期後半 木曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ大講義室  

    牛乳成分の化学的組成、栄養学的特性および生合成機構について、最新の研究成果に基づく学説の詳細な解説を行う。バター・チーズ・ヨーグルトなどの主要乳製品の製造とその加工原理の説明を行う。乳中の生理機能成分について、食品の第三次機能の観点から説明を行う。また、近年注目されるプロバイオティック乳酸菌やその発酵乳の免疫修飾能等の新たな機能性についても解説する。衛生の観点から、牛乳の殺菌法とHACCP制度やアレルギー問題についても触れる。

    This class provides explanations of the chemical components, nutritional characteristics including biosynthesis mechanism on the basis of past finding, Production of main milk products such as butter, cheese and yoghurt will also be described. The physiologically functional substances in milk will be focused from the point of view of the third food function. Interesting functions such as immunomodulation of probiotic lactic acid bacteria and their related fermented milk products will be introduced, and pasteurization and HACCP system for milk production, allergy problems will be discussed on the point of hygiene.

  •   食品機能分析学特論  
      仲川 清隆, 永塚 貴弘, 加藤 俊治, 伊藤 隼哉, 乙木 百合香  
      農  
       
      前期 水曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ第6講義室  

    本講義では、食品や天然物成分の機能性評価を学習するとともに、機能性食品成分に関わる最新の生命科学研究の理解を深める。

    The purpose of this course is to learn how the function of foods and natural products are evaluated, and to deepen understanding of the latest research on life science related to functional food compounds.

  •   食品機能開発学特論  
      藤井 智幸  
      農  
       
      前期 火曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第5講義室  

    食品は原料が生物起源で多成分・不均質・多様なため各種特性値が不定になること、水と気泡を含む半固体が多いこと、製品がヒトの嗜好を満足させなければならぬこと等の独特な問題がある。これら食品特有の問題が、現実の食品あるいは食品加工プロセスに潜んでいることを学ぶ。

    Since foodstuffs are of biological origin, they are multi-component, inhomogeneous, and diverse, so various characteristic values are indefinite, there are many semi-solids containing water and bubbles, and the products must satisfy human tastes. There is a peculiar problem of. Learn that these food-specific problems lie in real-life foods or food processing processes.

  •   動物組織細胞学  
      野地 智法  
      農  
      4セメ前半  
      後期前半 月曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室 / 後期前半 金曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室  

    ウシやブタといった産業動物の生産性を向上させるためには、生体に備わる細胞と組織の構造および働きを十分に理解することが必要である。本授業を通して、産業動物の効率的な資源生産に関わる生体機構についての専門知識を身につける。

    Improving the productivity of industrial animals, such as cows and pigs, it is necessary to understand the structure and function of cells and tissues. Through this class, students acquire expertise on biological mechanisms related to efficient resource production of domestic animals.

  •   資源生物生理学(動物)  
      芳賀 聡  
      農  
      4セメ前半  
      後期前半 水曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室 / 後期前半 水曜日 4講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室  

    爆発的な人口増加を賄うための食糧生産を支えるために、家畜の生産性を増大することが、今世紀の必須条件となる。家畜生産性を最大に発揮させるためには、まず家畜の体を構成する数10兆の細胞の機能から理解しなければならない。本授業では内分泌、代謝、成長、消化管、脂肪組織、神経とストレスなどの基礎を理解する。

    Increasing the productivity of livestock to support food production to cover the explosive population growth is a prerequisite for this century. To maximize the productivity of livestock, it must first be understood from the function of tens of trillions of cells constituting the livestock body. This lecture will provide the basic knowledge of endocrine, metabolism, growth, intestine, adipose tissue, neuron and streee, etc.

  •   環境・動物福祉学  
      小倉 振一郎, 深澤 充  
      農  
      6セメ後半  
      後期後半 金曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第6講義室 / 後期後半 金曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第6講義室  

    20世紀のパラダイムは大量生産・大量消費社会構築であったが、21世紀には循環持続型社会構築というパラダイムシフトが起こっている。その観点から、環境保全や動物福祉という思想が生まれ,発展してきている。それらを理解するとともに,それらのもとでの基礎的研究および畜産技術を理解する。

    The paradigm of 20th century was mass production and mass consumer society. In contrast in 21st century, a great paradigm sift is undergoing to construction of recycling and sustainable society. This perspective has created and developed the concept of environmental conservation and animal welfare. In this course, students understand the knowlege of them and basic researches and technologies of livestock production.

  •   科学英語講読Ⅱ(動物)  
      盧 尚建, 北澤 春樹, 種村 健太郎, 加藤 健太郎, 佐藤 幹, 原 健士朗, 多田 千佳, 喜久里 基, 戸部 隆太, 福田 康弘, 大坪 和香子  
      農  
      6セメ  
      後期 木曜日 5講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室  

    乳・食肉・鶏卵、栄養、生殖、微生物に関する基盤的な英文図書および英文原著論文を読み、情報を得る意欲を引き出す。そのために英文の翻訳に比重をおく授業を行う。

    To read and understand the basic research articles on the meat, eggs, nutrition, reproduction, and microorganisms,this course focuses on reading and translation of the scientific original articles.

  •   アグリフードビジネス論  
      冬木 勝仁  
      農  
      3セメ前半  
      前期前半 水曜日 4講時 川北キャンパスC206 / 前期前半 水曜日 5講時 川北キャンパスC206  

    アグリフードビジネスとは、農産物供給という生産活動に関わって相互に関連している農業と農業関連産業、具体的には農畜産物の生産に関わる農業部門を中核として、その農業部門に生産資材を供給する種子、飼料、肥料、農薬、農機具などの諸部門、農業部門からの生産物を貯蔵・加工する部門、農畜産物・食品の販売にかかわる卸・小売業と外食産業、の諸部門から構成されている。

    本講義ではそうした諸部門ならびに諸地域のアグリフードビジネスの特徴を具体的に検討することを目的とする。

    Agri-food business consists of agriculture, agricultural inputs industries, food manufacturers, distributers of agricultural products and foods, food service industries, and other industries related to agriculture. Main objective of this class is to understand features of agri-food business.

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