前期前半 水曜日 4講時 川北キャンパスC206 / 前期前半 水曜日 5講時 川北キャンパスC206. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 冬木 勝仁. セメスター/Semester: 3セメ前半. 対象コース・専攻(必修・選択)/Departments(Obligatory/Elective): 農業経済学コース必修. 対象学年/Eligible Participants: 2年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ABS-AGE204J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.
Agro-Food Systems
毎年開講
〇
アグリフードビジネスの特徴と現代社会
General features of agri-food business in the modern society
アグリフードビジネスとは、農産物供給という生産活動に関わって相互に関連している農業と農業関連産業、具体的には農畜産物の生産に関わる農業部門を中核として、その農業部門に生産資材を供給する種子、飼料、肥料、農薬、農機具などの諸部門、農業部門からの生産物を貯蔵・加工する部門、農畜産物・食品の販売にかかわる卸・小売業と外食産業、の諸部門から構成されている。
本講義ではそうした諸部門ならびに諸地域のアグリフードビジネスの特徴を具体的に検討することを目的とする。
Agri-food business consists of agriculture, agricultural inputs industries, food manufacturers, distributers of agricultural products and foods, food service industries, and other industries related to agriculture. Main objective of this class is to understand features of agri-food business.
食生活、食品産業、農産物流通、農業の近代化、農業生産資材産業
diet, food industries, distribution of agricultural products, modernization of agriculture, agricultural inputs industries
世界および日本で展開しているアグリフードビジネスの特徴についての知識を習得する。
Students are expected to acquire knowledge on features of agri-food business in the world.
対面授業の一部を、以下のClassroomで配信・提供します。 クラスコード:i4emhgi
1. アグリフードビジネスと現代社会
General features of agri-food business and our society
講義終了後の課題提出によって評価する。
Reports after lecture 100%
(教科書)
アグリビジネスと現代社会:冬木勝仁・岩佐和幸・関根佳恵編(筑波書房)
(参考書)
アグリビジネス論:中野一新編(有斐閣)
現代の食とアグリビジネス:松原豊彦・大塚茂編(有斐閣)
グローバリゼーション下のコメ・ビジネス:冬木勝仁(日本経済評論社)
References given above are written in Japanese language. References written in English will be recommended at the class, if you need.
オフィスアワー: 在室中は随時受け付ける (国際開発学教員研究室 E213)
メールアドレス: katsuhito.fuyuki.d2@tohoku.ac.jp
Office hour: Please make an appointment with me by e-mail.
e-mail: katsuhito.fuyuki.d2@tohoku.ac.jp
My office (E213) is located on the 2nd floor of Multidisciplinary Research Laboratory of Agricultural Science (K01 building) in Aobayama Campus.