内容に類似性のあるシラバス

495 件ヒット (0.021秒):

  •   食品化学特論  
      戸田 雅子  
      農  
       
      前期 火曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室  

    食品成分の構造、機能性およびその作用機序について理解を深め、関連分野の論文や特許を読解し、発表、質疑応答する能力を身につける。

    /This course provides an optimum environment for students to gain basic and advanced knowledge about biological and physiological properties of food-derived components, by reading teh latest publications and patents and to obtain presentation and discussion skill for the research and development of food related fileds.

  •   食品化学  
      戸田 雅子  
      農  
      4セメ前半  
      後期前半 月曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ大講義室 / 後期前半 金曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ大講義室  

    食品を構成している主要成分の組成について概説するとともに、食品成分の加工・貯蔵中の化学変化について述べる。また、これらの化学変化の食品の物性や、味などへの影響と共に、栄養価の変化、あるいは有害成分の生成の可能性について解説する。 [This course provides the students with an understanding of the properties of food constituents, and the chemical reactions between these constituents during food processing and storage. The influences of the chemical reactions on nutritional, physical, chemical and sensory properties of foods are reviewed. The potential risks of the chemical reactions on generation of toxic components are discussed.]

  •   食品機能開発学特論  
      藤井 智幸  
      農  
       
      前期 火曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第5講義室  

    食品は原料が生物起源で多成分・不均質・多様なため各種特性値が不定になること、水と気泡を含む半固体が多いこと、製品がヒトの嗜好を満足させなければならぬこと等の独特な問題がある。これら食品特有の問題が、現実の食品あるいは食品加工プロセスに潜んでいることを学ぶ。

    Since foodstuffs are of biological origin, they are multi-component, inhomogeneous, and diverse, so various characteristic values are indefinite, there are many semi-solids containing water and bubbles, and the products must satisfy human tastes. There is a peculiar problem of. Learn that these food-specific problems lie in real-life foods or food processing processes.

  •   ミルク科学  
      北澤 春樹  
      農  
      5・7セメ後半  
      前期後半 月曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ大講義室 / 前期後半 木曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ大講義室  

    牛乳成分の化学的組成、栄養学的特性および生合成機構について、最新の研究成果に基づく学説の詳細な解説を行う。バター・チーズ・ヨーグルトなどの主要乳製品の製造とその加工原理の説明を行う。乳中の生理機能成分について、食品の第三次機能の観点から説明を行う。また、近年注目されるプロバイオティック乳酸菌やその発酵乳の免疫修飾能等の新たな機能性についても解説する。衛生の観点から、牛乳の殺菌法とHACCP制度やアレルギー問題についても触れる。

    This class provides explanations of the chemical components, nutritional characteristics including biosynthesis mechanism on the basis of past finding, Production of main milk products such as butter, cheese and yoghurt will also be described. The physiologically functional substances in milk will be focused from the point of view of the third food function. Interesting functions such as immunomodulation of probiotic lactic acid bacteria and their related fermented milk products will be introduced, and pasteurization and HACCP system for milk production, allergy problems will be discussed on the point of hygiene.

  •   食品機能分析学  
      永塚 貴弘  
      農  
      5セメ後半  
      前期後半 月曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第2講義室 / 前期後半 金曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第2講義室  

    本講義では、食品成分の化学構造と生理機能の相互関係の基礎知識を習得する。また、食品の加工と保存による変化の化学と健康への影響に関する理解を深める。

    This course provides basic knowledge on the relationship between the chemical structures and physiological functions of food components. Students will deepen their understanding of the chemical changes during the processing and preservation of foods as well as their effects on health.

  •   食品機能分析学特論  
      仲川 清隆, 永塚 貴弘, 加藤 俊治, 伊藤 隼哉, 乙木 百合香  
      農  
       
      前期 水曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ第6講義室  

    本講義では、食品や天然物成分の機能性評価を学習するとともに、機能性食品成分に関わる最新の生命科学研究の理解を深める。

    The purpose of this course is to learn how the function of foods and natural products are evaluated, and to deepen understanding of the latest research on life science related to functional food compounds.

  •   動物食品機能学特論  
      北澤 春樹, 西山 啓太, 大坪 和香子  
      農  
       
      前期 水曜日 3講時 未設定  

    乳(ミルク)・肉・卵などの動物生産物の食品としての三次機能(生体調節機能)について、動物生産物に関する世界の基盤研究についての書籍や最新学術論文および総説などを厳選して紹介する。

    This class provides explanations of the third function of food (Body modulation) relating to milk, meat and egg as animal products via books and current academic literatures for global fundamental research on the animal products.

  •   動物食品機能学  
      西山 啓太  
      農  
      6セメ前半  
      後期前半 木曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室 / 後期前半 木曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室  

    動物性食品の生産は人類の生命を維持する上で基本的かつ不可欠なことである。本授業では、動物性食品として不可欠な肉卵について、食品化学の基礎から食品加工や機能特性に関する応用までを幅広く概説する。また、食品衛生の観点から、動物性食品の安全性に関する検査とその向上ついても紹介し、動物性食品の将来展望について討論する。

    Production of animal food is basic and essential in maintaining the healthy life. This class gives an outline from the basics of food chemistry and processing to the functional characteristics and their applications in meat and egg as main animal foods same as milk. In addition, an analysis and improvement for the safety of the animal foods in the viewpoint of food hygiene will be introduced, and discuss with all together for the prospects of animal foods.

  •   食品機能工学  
      藤井 智幸  
      農  
      6セメ後半  
      後期後半 水曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室 / 後期後半 水曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室  

    食品は必要な栄養素の供給源であるとともに嗜好を満足させつつ、含まれる様々な成分の生理機能により健康の維持や疾病の予防に寄与している。食品工業は現代の食生活を支える重要な産業であり、そこで用いられる製造技術の多くは自動化、機械化されている。食品機能開発技術や食品製造技術、安全性確保技術に必要な工学的、物理化学的体系について理解する。

    Food is a source of necessary nutrients and satisfies tastes, while contributing to the maintenance of health and prevention of diseases by the physiological functions of various components contained therein. The food industry is an important industry that supports modern eating habits, and many of the manufacturing technologies used there are automated and mechanized. Understand the engineering and physicochemical systems required for food function development technology, food manufacturing technology, and safety assurance technology.

  •   科学英語講読Ⅳ(生命)  
      田中 良和  
      農  
      8セメ  
      後期集中 その他 連講 未設定  

    食品化学、栄養学、天然物生命化学、食品機能分析学、テラヘルツ食品工学、生命構造化学、分子情報化学、活性分子動態、生命素子機能に関する英語学術論文の講読。

    The students read English written research papers of Food and Bimolecular Science, Nutrition, Biophysical Chemistry, Biodynamic Chemistry, Terahertz Optical and Biological Engineering, Bimolecular Function, Bioorganic Chemistry, Analytical Bioorganic Chemistry, Biostructural Chemistry.

もっと見る…