後期後半 水曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室 / 後期後半 水曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 藤井 智幸. セメスター/Semester: 6セメ後半. 対象コース・専攻(必修・選択)/Departments(Obligatory/Elective): 生命化学コース必修. 対象学年/Eligible Participants: 3年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ABC-AGC346J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.
Engineering for Food Function
毎年開講
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食品機能を活かす食品分散系の科学と工学
Science and engineering of food dispersion system that utilizes food functions
食品は必要な栄養素の供給源であるとともに嗜好を満足させつつ、含まれる様々な成分の生理機能により健康の維持や疾病の予防に寄与している。食品工業は現代の食生活を支える重要な産業であり、そこで用いられる製造技術の多くは自動化、機械化されている。食品機能開発技術や食品製造技術、安全性確保技術に必要な工学的、物理化学的体系について理解する。
Food is a source of necessary nutrients and satisfies tastes, while contributing to the maintenance of health and prevention of diseases by the physiological functions of various components contained therein. The food industry is an important industry that supports modern eating habits, and many of the manufacturing technologies used there are automated and mechanized. Understand the engineering and physicochemical systems required for food function development technology, food manufacturing technology, and safety assurance technology.
物質収支、エネルギー収支、殺菌、伝熱、撹拌、粘度、レオロジー、フーリエの法則、フィックの法則、レイノルズ数、吸着、乾燥、保存、バイオリアクター、振動分光
Mass balance, Energy balance, Sterilization, Heat transfer, Agitation, Viscosity, Rheology, Fourier's law, Fick's law, Reynolds number, Adsorption, Drying, Storage, Bioreactor, Vibration spectroscopy
物理化学的解析手法や光学的評価手法、バイオサイエンスの手法を応用した食品機能の開発及び評価に関して学び、理解する。
Learn and understand the development and evaluation of food functions by applying physicochemical analysis methods, optical evaluation methods, and bioscience methods.
クラスコード:d3hc53y
1.熱力学:エネルギーとエントロピー
Thermodynamics: energy and entropy
出席状況、レポートの提出とその内容、及び期末の筆記試験の成績で総合評価する。
教科書「食品工学」朝倉書店
参考書「生命科学系のための物理化学」R.Chang著 東京化学同人
参考書「食品工学・生物化学工学」矢野俊正 丸善
参考書「図解 食品加工プロセス」吉田照男 森北出版
オフィスアワー:随時受け付ける。