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  •   プランクトン学  
      西谷 豪  
      農  
      4セメ前半  
      後期前半 水曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室 / 後期前半 水曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室  

    代表的なプランクトンの分類、生理、生態を概説し、海洋生態系におけるプランクトンの役割について解説する。

    An introduction to systematics, physiology, and ecology of marine plankton

  •   生物海洋学  
      大越 和加  
      農  
      5・7セメ前半  
      前期前半 火曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室 / 前期前半 火曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室  

    広大で深い海洋における生物の生態についての理解を深める。海洋環境の特性を明らかにし、海洋に生活する生物の適応について講義する。

    Deepen understanding of the organisms that live in vast and deep ocean environment

  •   水圏植物学  
      青木 優和  
      農  
      6セメ前半  
      後期前半 水曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第6講義室 / 後期前半 水曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第6講義室  

    沿岸岩礁域の一次生産者である水圏植物の主に海藻についてその生物学的・生態学的特性を学ぶ。まず、地理的・垂直的分布、生物季節、個体群の維持と生産力、動物との相互関係について理解する。また、海藻と環境との関わり、海藻の養殖について、海洋汚染の影響についてなど人間生活にも関わる応用的な側面からも考察する。これらの科学的知見にもとづいて、人類の未来にとっての水圏植物学および水産学の重要性についての理解を深める。

    This course offers an opportunity to learn about the biological and ecological aspects of marine plants such as marine algae as essential primary producers in the rocky coastal ecosystem. First, students will study geographical and vertical distributions, phenology, population dynamics, primary production and plant-animal interactions. Applied aspects related with our life such as environmental effects, aquaculture of algae and marine pollution will also be discussed. Students can deepen their understanding of the importance of marine plant ecology linked with fishery sciences for our future.

  •   資源動物生態学(海洋)  
      片山 知史, 横井 勇人  
      農  
      3セメ後半  
      前期後半 金曜日 4講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室 / 前期後半 金曜日 5講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室  

    地球上には、現在知られているものだけで約150万種の生物が生息している。それらの多種多様な生物種は、他の生物種や周囲の無機的な環境条件と様々な相互関係を結びながら生活しており、それを基盤として、自然における生物生産機構が成り立っている。

     本講義では、個体群、生物群集、生態系のそれぞれの段階における、生物と環境の関わり合いを理解する際に必要となる、生態学の基本的な概念、事項について説明する。

     加えて、魚類の発生に関する形態学と進化系統学について講義する。

     More than 1500 thousand of organisms are recognized to live on the earth now. These numerous organisms maintain various interrelationships with surrounding organisms and its environmental factors, which may support biological production in nature.

     The present subject addresses fundamental concepts of ecology necessary to understand mechanisms of nature in each category of population, community, and ecosystem.

  •   魚類学  
      片山 知史  
      農  
      5セメ前半  
      前期前半 月曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室 / 前期前半 月曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室  

     魚類は形態的、生態的にも極めて多様に分化している。水産資源としても最も重要な動物群である。本講義では、魚類の体の構造を、機能形態学の視点から整理する。また行動生態学、生理生態学、系統進化学的な説明を加え、魚類の生活史、生活様式の特徴、環境との関係について講義する。

     Fish is widely diverse in their morphology and biology, and is important food for us. Students not only merely remember names of body organs but also understand functions of their morphs and compositions. Through explanations from point of views of ethology, physiological ecology, and phylogenetic evolution, students learn life style, life history and environmental biology of fish

  •   水産化学  
      中野 俊樹  
      農  
      4・8セメ後半  
      後期後半 水曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室 / 後期後半 水曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室  

    水圏に生息する魚介類、藻類、哺乳類等は種類も多く、特殊な環境に適応した結果、様々な特殊成分を含んでいる。生体成分の組成は各生物の生態を反映し、しかも食品学的特徴を決定する。これらの生物を無駄なく利用するためには、生物学的、生化学的特徴について熟知する必要がある。本講義では、水圏生物の成分特性と生理、生態との関わり、食品機能性、栄養機能、代謝機構などについて幅広く取り扱う。

    Aquatic organisms possess unique substances as a result of adaptation to respectie habitat. The composition of bioactive substances reflect their ecology and determine the profiles as food. For the effective utilization, understanding of their profiles from biological and biochemical points of view is essential.

  •   水産資源生態学  
      片山 知史  
      農  
      6・8セメ前半  
      後期前半 火曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第6講義室 / 後期前半 火曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第6講義室  

    海洋生物の特性は、時空間的な変動性および個体群としての再生産力である。特に漁業資源は、環境変動のみならず、漁獲によって量的にも質的にも常に変動している。本講義では、国内外の漁業を概説した上で、資源生態に関係する資源生物の生活史の特性、個体群変動様式の諸要素を解説する。また個体群の解析法および資源動態と漁業に関する数理モデルの理論および漁業管理方策について説明する。

    Characteristics of marine organisms are tempo-spacio fluctuations and reproduction. Especially marine resources are affected by not only environmental condition but also fishing pressure. In this lecture, after short review of world and Japanese fisheries production, life history traits and fluctuating patterns of populations are explained. Methodology of stock assessment and population are also mentioned for the fisheries management.

  •   水圏植物生態学  
      青木 優和  
      農  
      5セメ後半  
      前期後半 火曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室 / 前期後半 火曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室  

    沿岸岩礁生態系において海中林と磯焼けはどのような機構で交代するのか、植食動物は海藻群落とどのように関わりあって自らの個体群を維持するのかを理解する。

    This course aims to understand the shifting mechanisms between marine forests and barren grounds. Strategies of herbivores for sustaining their species populations in marine forests are also studied.

  •   沿岸環境学  
      藤井 豊展  
      農  
      4セメ後半  
      後期後半 金曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ第4講義室 / 後期後半 金曜日 4講時 農学部青葉山コモンズ第4講義室  

    本科目では、特に「沿岸域」と呼ばれる海洋環境と、そこを特徴づける多様な生態系および生物群集に焦点を当て、現代の海洋生態学を解釈する上で必要な知識や方法論を習得する。講義では沿岸域を構成する様々なタイプのハビタット(例:大陸棚、サンゴ礁、マングローブ林、河口域、干潟、岩礁域等)を概観し、沿岸生態系の構造や機能、生物群集の適合、持続可能な沿岸資源管理に関する争点等を体系立てて学習する。

    This class introduces the fundamentals of marine biology by examining the vibrant life in the oceans with particular reference to the coastal ecosystems. Students will study a range of coastal habitats including shelf seas, coral reefs, mangroves, estuaries and various shore types. This class covers a diverse set of topics ranging from structure and functioning of different coastal ecosystems, through adaptations of organisms for their particular living conditions, to issues relating to the sustainable management of marine coastal resources.

  •   水圏資源生態学特論  
      片山 知史  
      農  
       
      前期 月曜日 3講時  

    地球規模で深刻化する環境問題は,地球温暖化が進行することで気象災害の激甚化をもたらすなど,人類や生き物にとっての生息環境を破壊する状況をもたらしている。同時に、人類の活動のみならず、生物生産を利用して食料を得る農畜水産業は、それ自身が地球環境に影響をおよぼしている。その中で、諸問題における科学技術の限界と農学の役割について考えを深めることを目的とする。

    Environmental problems, which are becoming more serious on a global scale, are bringing about situations that destroy habitats for living organisms including human being, such as the intensification of weather disasters caused by the global warming. At the same time, not only human activities but also the agriculture, animal industry, and fisheries, which utilize biological production to obtain food, themselves have an effect on the global environment. Purpose of this class is to deepen our understanding of the limits of science and technology and the role of agricultural science in thesevarious problems.

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