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  •   Food Economics  
      石井 圭一  
      農  
       
      後期 火曜日 4講時 農学部青葉山コモンズ第6講義室  

    This course will cover food and agriculture issues and a variety of its policy design. After lectures on agriculture and food production in Japan and the discussion related to policy issues, we will share current situations and problems of production and consumption in food and agricuclture sector over the countries of participants.

  •   Food and agricultural issues and policies in Japan and in the world  
      石井 圭一  
      医  
      Fall Semester  
      Tuesday at 14:40  

    This course will examine problems in terms of agricultural and food production and a variety of policy design from economic perspectives. After a lecture on agriculture and food production in Japan and the discussion on related policy issues, we will share current situations and problems of agriculture, food production and consumption in the countries of participants.

  •   Food and agricultural issues and policies in Japan and in the world  
      石井 圭一  
      医  
      Fall Semester  
      Tuesday at 14:40  

    This course will examine problems in terms of agricultural and food production and a variety of policy design from economic perspectives. After a lecture on agriculture and food production in Japan and the discussion on related policy issues, we will share current situations and problems of agriculture, food production and consumption in the countries of participants.

  •   農林水産政策学特論  
      石井 圭一, 小泉 達治, 佐々木 宏樹  
      農  
       
      前期集中 その他 連講 未設定  

    世界の食料・農業情勢を踏まえつつ、SDGsをめぐる食料・農業問題の所在を把握します。また、種々の国際機関の動向や世界の主要国の農業政策に関して検証し、日本農業をめぐる国際環境と今後の進むべき方向について考察します。

    This lecture gives an outline of global food and agricultural production system towards the SDGs as well as current agricultural trends in Japan and the World. And it gives careful consideration to agricultural policies in major industrial countries and international fora in order to examine the surrounding international circumstances and the direction that the Japanese agriculture should move towards.

  •   経済と社会  
      石井 圭一  
      1セメ:法経医薬工(1~5、15~16組)農/3セメ:理系  
      1・3セメスター  
      前期 木曜日 2講時 川北キャンパスA200  

    現代日本の食料・農業にかかる諸問題や政策課題について,主として経済学の概念を用いながら,地域経済や国際貿易問題、自然環境との調和の問題を踏まえつつ講義します。/ This course covers on various issues and policies related to food and agriculture in modern Japanese society, using the concept of economics and taking into account the issues of regional economy, international aspect and harmony with the natural environment.

  •   比較農業論  
      関根 久子  
      農  
      6・8セメ後半  
      後期後半 火曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室 / 後期後半 火曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室  

    世界の農業に関する政策・制度は多様性に富んでいます。主要な先進農業国の政策・制度について比較し、それぞれの政策・制度下で農業を営む経営の特徴について解説します。

    Agricultural policies and systems around the world are diverse. In this class, it is compared the policies and systems of major advanced agricultural countries and explained the characteristics of agricultural management under them.

  •   環境経済学  
      石井 圭一  
      農  
      5セメ前半  
      前期前半 火曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第2講義室 / 前期前半 火曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第2講義室  

    環境問題について経済学における論理や分析手法の基本について解説します。また、あわせて食料生産における環境問題を経済学の視点から捉えます。

    The basics of economic theory and analytical methods regarding environmental issues will be explained in this course. And we will examine environmental issues in food production from environmental economics approach.

  •   食の安全  
      藤井 智幸, 金子 淳, 北澤 春樹, 北柴 大泰, 中野 俊樹, 冬木 勝仁  
      農  
       
      前期 火曜日 5講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室  

    わが国では食の安全に関わる事故やモラルに関わる事例が頻発し、大きな問題になっている。世界的には食品の国際間の流通拡大に伴い、統一した安全管理規定の策定と実践が求められている。本講義では、わが国の食品・農産物および加工品の品質と安全性に関する基礎から実践までの知識とそれらの評価法を解説する。さらに、諸外国での食品・農産物および加工品の品質と安全性管理の現状と対応などについても解説する。そして、解説されたトピックスを選んで、受講生同士で議論を深める。

    In Japan, accidents related to food safety and cases related to morals occur frequently, which has become a big problem. With the expansion of international distribution of foods worldwide, it is required to formulate and implement unified safety management regulations. In this lecture, we will explain the knowledge from the basics to the practice regarding the quality and safety of foods, agricultural products and processed products in Japan and their evaluation methods. In addition, the current status and measures for quality and safety management of food, agricultural products and processed products in other countries will be explained. Then, select the topics explained and deepen the discussion among the students.

  •   水圏資源生態学特論  
      片山 知史  
      農  
       
      前期 月曜日 3講時  

    地球規模で深刻化する環境問題は,地球温暖化が進行することで気象災害の激甚化をもたらすなど,人類や生き物にとっての生息環境を破壊する状況をもたらしている。同時に、人類の活動のみならず、生物生産を利用して食料を得る農畜水産業は、それ自身が地球環境に影響をおよぼしている。その中で、諸問題における科学技術の限界と農学の役割について考えを深めることを目的とする。

    Environmental problems, which are becoming more serious on a global scale, are bringing about situations that destroy habitats for living organisms including human being, such as the intensification of weather disasters caused by the global warming. At the same time, not only human activities but also the agriculture, animal industry, and fisheries, which utilize biological production to obtain food, themselves have an effect on the global environment. Purpose of this class is to deepen our understanding of the limits of science and technology and the role of agricultural science in thesevarious problems.

  •   農業財政金融論  
      角田 毅  
      農  
       
      前期集中 その他 その他 未設定  

    持続可能性をキーワードとして21世紀の農学が挑戦する課題について学びます。授業では主にグループワークを行います。グループごとに、①食料、②資源・環境、③技術革新、④地域社会のうちから具体的なテーマを設定します。農業政策やその政策手段(財政など)を中心に、グループ内でディスカッションを重ねながらプレゼンテーション資料を作成します。最後に発表会を行います。

    授業は、8月26日~28日の3日間の集中講義で行います。

    The object of class is to learn about issues of agriculture in the 21st century from the sustainability perspective. The class mainly involves group work. Each group selects a specific theme from the following: (1) food, (2) resource and environment, (3) technological innovation, and (4) local community. Each group does group work and make presentation materials, focusing on agricultural policy and policy measures (such as budgetary measures). At the end of the class, each group presents results.

    The Class will be held for 3 days from August 26th to 28th.

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