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経済と社会

前期 木曜日 2講時 川北キャンパスA200. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員(所属)/Instructor (Position): 石井 圭一 所属:農学研究科. 対象学部/Object: 1セメ:法経医薬工(1~5、15~16組)農/3セメ:理系. 開講期/Term: 1・3セメスター. 科目群/Categories: 全学教育科目基盤科目-社会科学. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ZFS-ESO101J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

主要授業科目/Essential Subjects

各学部の履修内規または学生便覧を参照。

授業題目/Class Subject

食と農の経済と政策 / Economy and policies for food and agriculture

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

現代日本の食料・農業にかかる諸問題や政策課題について,主として経済学の概念を用いながら,地域経済や国際貿易問題、自然環境との調和の問題を踏まえつつ講義します。/ This course covers on various issues and policies related to food and agriculture in modern Japanese society, using the concept of economics and taking into account the issues of regional economy, international aspect and harmony with the natural environment.

学修の到達目標/Goal of Study

・食料問題と農業・農村の社会経済の変化やその要因について理解します。/ Students will understand food issues and agricultural and rural socio-economic changes and their driving forces.
・わが国の食料と農業の問題の特質を国際比較の観点から把握します。/ Students will understand the characteristics of Japaneses food and agriculture problems from the perspective of international comparison.
・食料と農業の問題に関する政府介入の背景と論理について理解します。/ Students understand the background and logic of government intervention on food and agriculture issues.

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class

内容及び進度は以下のとおりです。/ The contents and progress are as follows.

(1)はじめに―食料問題と農業問題― / Introduction -Food and Agriculture Issues-
(2)食料自給率を考える / Thinking about food self-sufficiency
(3)食料消費の特徴 / Characteristics of food consumption
(4)食品の品質と安全性① / Food quality and safety ①
(5)食品の品質と安全性② / Food quality and safety ②
(6)我が国の食料生産の担い手 / Actors of food production in Japan
(7)政府と農業・農村① / Government and Agriculture, Rural Area ①
(8)政府と農業・農村② / Government and Agriculture, Rural Area ②
(9)世界の食料問題と資源 / World food problems and resources
(10)我が国の食料貿易 / Food trade in Japan
(11)食料貿易と国際貿易交渉 / Food trade and international trade negotiations
(12)海外の農業政策 / Agricultural policy in other countries
(13)農業にみる環境汚染と環境保全 / Environmental impacts of agriculture
(14)持続的な食料生産を考える / Thinking about sustainable food production
(15)まとめと試験 / Summary and exam

成績評価方法/Evaluation Method

論述式筆記試験,レポートの提出および質問(クラスルーム)の併用により評価します。それぞれの比重は1,1,1です。出席は講義回数の2/3を要します。/ Evaluation will be based on a combination of a written test, report submission, and questions (classroom).

教科書および参考書/Textbook and References

  • 農業経済学 第5版 , 荏開津典生, 岩波書店  (2020 ) ISBN/ISSN: ISBN13: 9784000289221 資料種別:参考文献
  • フードシステムの経済学(第6版) , 時子山ひろみ、荏開津典生 , 医歯薬出版株式会社  (2019) ISBN/ISSN: ISBN13: 9784263707401 資料種別:参考文献
  • 令和4年度食料・農業・農村白書 , 農林水産省 , 政府刊行物  (2023) 資料種別:参考文献
  • フードシステムと日本農業, 新山陽子, 放送大学教育振興会 (2022) ISBN/ISSN: 9784595323454 資料種別:参考文献

授業時間外学修/Preparation and Review

各講義では食料と農業の経済と政策を考える上で重要な経済的概念、用語を提示し、解説します。それについて、十分、復習してください。クラスルームに掲示する質問等により、理解度をチェックします。/ Lectures present and explain important economic concepts and terms necessary to consider the economy and policies of food and agriculture. Please review it thoroughly. Check your comprehension by asking questions posted in the classroom.

授業へのパソコン持ち込み【必要/不要】/Students must bring their own computers to class[Yes / No]

不要 / No

その他/In Addition

オフィスアワーは特に設けません。講義中にできない質問等は毎回の講義終了後、もしくは随時、農学部研究室にて受けます。/ There is no special office hour. Questions that cannot be asked during the lecture will be answered after the lectures and/or at the laboratory of Faculty of agricultural sciences at any time.

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