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  •   生命圏倫理学  
      石井 圭一, 片山 知史, 北澤 春樹, 早川 俊彦, 深澤 充, 豆野 皓太  
      農  
       
      前期 金曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ大講義室  

    人間,生物群そしてそれを取り巻く生態系・環境を生命圏と考えると,農と農学は生命圏と協調し,共存してきた歴史を持つ.これからも私たちが生命圏の中で持続的に共存するためには,生命圏の一員としての農学系研究者・学生の健全な思考と倫理が求められる.

    近年におけるライフサイエンスの急速な発展,そして資源・環境・食糧問題の深刻化を背景として,環境の保護と修復,人類の発展への寄与と多様な生物の保存・利用を担う農学の基盤となる「生命圏の倫理」について考える.

    Considering human being, biological group, the ecosystem, environment surrounding it, agriculture and agricultural science cooperate with the life zone and have a history coexisting. From now on we need to have sound thinking and ethics of agricultural researchers and students as a member of the life sphere in order for us to coexist sustainably in the life sphere. It is the foundation of agricultural sciences. With the rapid development of life sciences in recent years and the seriousness of resource, environment and food problems, think about Biosphere ethics as the foundation of agricultural sciences that is responsible for the protection and restoration of the environment, the contribution to human development and the preservation and use of various organisms.

  •   水圏資源生態学特論  
      片山 知史  
      農  
       
      前期 月曜日 3講時  

    地球規模で深刻化する環境問題は,地球温暖化が進行することで気象災害の激甚化をもたらすなど,人類や生き物にとっての生息環境を破壊する状況をもたらしている。同時に、人類の活動のみならず、生物生産を利用して食料を得る農畜水産業は、それ自身が地球環境に影響をおよぼしている。その中で、諸問題における科学技術の限界と農学の役割について考えを深めることを目的とする。

    Environmental problems, which are becoming more serious on a global scale, are bringing about situations that destroy habitats for living organisms including human being, such as the intensification of weather disasters caused by the global warming. At the same time, not only human activities but also the agriculture, animal industry, and fisheries, which utilize biological production to obtain food, themselves have an effect on the global environment. Purpose of this class is to deepen our understanding of the limits of science and technology and the role of agricultural science in thesevarious problems.

  •   農学と社会・環境・倫理  
      角田 毅, 石井 圭一, 冬木 勝仁, 関根 久子, 井元 智子, 米澤 千夏, 豆野 皓太, KEENI MINAKSHI, MAGEZI EUSTADIUS  
      農  
      1セメ  
      前期 金曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ大講義室  

    社会科学的な視点から、現代社会における農業・農村の存在意義および役割について、世界的な視野から把握できるように、多面的で、理論的かつ実証的な研究成果に基づいて説明する。

    Main perpose of this class is to deepen understanding roles of agriculture in modern society, natural environment, and ethical issues from social scientific and worldwide perspective based on multipronged, theoritical, and demonstrative research.

  •   草地科学特論  
      小倉 振一郎  
      農  
       
      前期 月曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室  

    近年,地球環境は危機的状況にある。農業分野でも環境問題が顕在化し,生産の持続性が危惧されている。本講義では,草地における草食家畜生産を対象に,農業分野における環境問題の現状を把握し,生態学的見地から持続的食料生産にむけての展望と,環境保全的観点から農業生態系の位置付けについて理解を深める。

    Recently, global environment is in peril. Environmental problems are raising in agricultural fields, and sustainable food production systems are deteriorating. In this course, students learn about actual situation of environmental problems in grasslands, focusing on herbivore animal production. Students also deepen understanding on prospect for sustainable food production from the aspect of ecology, and poisitioning of agricultural ecosystems in term of environmental conservation.

  •   生命科学A  
      牧野 知之、佐藤 幹  
      農  
      1セメスター  
      前期 木曜日 3講時 川北キャンパスC200  

    生命科学は、ヒトや動植物の生命現象の仕組みを遺伝子、細胞、個体、集団といった様々なレベルで究明する学問である。中でも、農学生命科学(Agricultural Life Science)は、作物や家畜の生命現象を種々の方法を用いて研究し、人類の繁栄に寄与させることが目的とされる。本講義では生命の基本単位である細胞の構造と機能及び細胞を構成する物質(核酸、タンパク質、脂質、糖質)の構造と機能について解説する。

    Life science is a discipline which explore the mechanism of a life phenomenon of human, animals and plants by the various levels such as the genes, the cells, the individuals and the groups. In agricultural life science, life phenomenon of a crop and livestock are studied using various technique, and subjected to make them contribute to human prosperity. This course provides explanations about the structure and function of the cell which is the base unit of all organisms, and about the structural feature of the molecules of which a cell is composed, e.g. nucleic acid, protein, fat, and glucide.

  •   生命倫理特論  
      佐藤 修正  
      生命  
       
      通年集中 その他 その他  

    生命科学の飛躍的な発展により、ゲノム情報や遺伝子組換え技術等を医療や農業の現場で利用することが可能になってきた。

    生命科学分野におけるどのような発見やブレークスルーが、革新的な技術開発に繋がりつつあるのか、具体例を挙げながら講義する。その際、どのような倫理的課題が発生し、それぞれの課題の解決にはどのような対応策が考えられるのかを考察する。

    With the rapid development of life sciences, it has become possible to use genome information and genetic recombination technology in the fields of medicine and agriculture. This lecture will discuss how discoveries and breakthroughs in the field of life sciences are leading to the development of innovative technologies, citing specific examples. We will discuss what ethical issues arise and what measures can be taken to resolve each issue.

  •   Food and agricultural issues and policies in Japan and in the world  
      石井 圭一  
      医  
      Fall Semester  
      Tuesday at 14:40  

    This course will examine problems in terms of agricultural and food production and a variety of policy design from economic perspectives. After a lecture on agriculture and food production in Japan and the discussion on related policy issues, we will share current situations and problems of agriculture, food production and consumption in the countries of participants.

  •   工学と生命の倫理 / Ethics of engineering and life  
      服部 徹太郎  
      工  
       
       

    Google Classroomのクラスコードは工学研究科Webページ

    https://www.eng.tohoku.ac.jp/edu/syllabus-g.html

    (大学院シラバス・時間割・履修登録)にて確認すること。

    本講義の目的は、私達が工学者として広い視野から未来を考えるための機会を提供することである。産業革命以来の工学分野の発展は日々加速されており、私たちの日常生活も急激な変化にさらされている。しかし、そのような変化に目を奪われてしまうと、私たちは科学・技術が本来目指しているはずの人々の幸福の増進という目標を見失いかねない。本講義では、工学と社会の接点を、生命との関わりの中で見直してみる。それは、現代の工学が「生命」と直接的・間接的に触れ合う領域に至っているからである。医療・食料などの分野に工学が関わるとき、ヒトや他の生物の生死に直接影響を与える場面に直面する。物資やエネルギーの大量消費に起因する環境問題が、私たち生物の生存を脅かす可能性は小さくない。このような問題を広く考えるために、工学、医療、福祉など様々な分野から講師を招き、講演・討論を行う。また研究倫理・技術者倫理に関係する課題について、グループワーク(調査・考察)を行い、結果の発表と討論を行う機会を設ける。

    The class code for Google Classroom can be found on the Web site of the School of Engineering:

    https://www.eng.tohoku.ac.jp/english/academics/master.html (under "Timetable & Course Description")

     The purpose of this lecture is to provide an opportunity for students as engineers to think about the future from a broad perspective. Industry development since the Industrial Revolution has been accelerating day by day, and our daily lives are also undergoing rapid changes. However, if we are blinded by such changes, we may lose sight of the goal that science and technology should originally aim at the promotion of people's happiness. In this course, we will review the interface between engineering and society in relation to life. This is because modern engineering has reached the realm of direct and indirect contact with “life”. When engineering is involved in fields such as medicine and food, it is confronted with situations that directly affect the life and death of humans and other living organisms. There is no small possibility that environmental problems resulting from the massive consumption of materials and energy will threaten the survival of our living organisms. To broadly consider these issues, lecturers from various fields such as engineering, medicine, and welfare will be invited to give lectures and hold discussions. In addition, there will be the opportunity for group work (investigation and discussion) on issues related to research ethics and engineering ethics, with presentation and discussion of results.

  •   研究倫理・社会的責任論  
      倉永 英里奈  
      生命  
       
      通年集中 その他 その他  

    公正な研究活動とはなにかについて、また、環境問題、世界的情勢をはじめ様々な社会的問題を抱えるなか、研究者が社会に対して果たすべき責任とはなにか具体的事例を挙げながら講義をする。さらに、同様に、研究機関、企業、行政などが担うべき社会的責任とは何かを理解することで、社会人として、生命科学の知識をもった人材が果たせるべき責任について考える。

    This course will educate students on what is fair research activity. In addition, this course will explain the responsibilities that researchers should fulfill to society in the midst of various social problems such as environmental issues and the global situation, citing specific examples. In addition, this course will provide students with an understanding of the social responsibilities that research institutions, companies, and governments should take on, as well as the responsibilities that human resources with knowledge of life sciences should fulfill as members of society.

  •   Food and agricultural issues and policies in Japan and in the world  
      石井 圭一  
      医  
      Fall Semester  
      Tuesday at 14:40  

    This course will examine problems in terms of agricultural and food production and a variety of policy design from economic perspectives. After a lecture on agriculture and food production in Japan and the discussion on related policy issues, we will share current situations and problems of agriculture, food production and consumption in the countries of participants.

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