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  •   学生実験Ⅱ(植物)  
      金山 喜則  
      農  
      6セメ  
      後期集中 その他 連講 農学部各コース学生実験室  

    農学に必要な実験を行うための基礎的な手法を習得することにより,自ら実験を遂行する能力を養う.

    The purpose of this course is to help students acquire experimental techniques for plant science so that they can improve the ability to accomplish the experiments by themselves.

  •   学生実験Ⅰ(植物)  
      金山 喜則  
      農  
      5セメ  
      前期集中 その他 連講 農学部各コース学生実験室  

    農学に必要な実験を行うための基礎的な手法を習得することにより,自ら実験を遂行する能力を養う.

    The purpose of this course is to help students acquire experimental techniques for plant science so that they can improve the ability to accomplish the experiments by themselves.

  •   基礎生物学実験(植物)  
      金山 喜則  
      農  
      5セメ  
      前期集中 その他 連講 農学部各コース学生実験室  

    農学に関する生理形態学実験,作物生態学実験,分子遺伝学実験,昆虫学実験,DNA実験Ⅰ,植物病理学実験を通し,実験への基本的な取り組み方と手順,それらの考え方を身につける.それぞれの実験において,生理形態学実験では種子発芽とホルモンの関係を,作物生態学実験では植物群落の構造を,分子遺伝学実験では生殖様式と遺伝の関係性を理解する.また,昆虫学実験では標本作製や昆虫の形態観察等を,DNA実験ⅠではPCR法を,植物病理学実験ではウイルス・細菌・糸状菌の病徴観察等を行い,農学実験の基本を学ぶ.

    Students learn about basic knowledge of agricultural experiments such as plant physiology experiment, plant morphology experiment, crop ecology, molecular genetics experiments, insect experiments, DNA experiment I, plant pathology experiment, and plant elemental analysis.

  •   基礎化学実験(植物)  
      金山 喜則  
      農  
      6セメ  
      後期集中 その他 連講 農学部各コース学生実験室  

    酵素実験,有機成分分析実験,土壌分析実験を通して化学実験の基礎を学ぶ.

    酵素実験:果実から酵素を抽出して解析する方法を実習し理解する.

    果実の有機成分分析実験:果実に含まれる糖類,デンプン,有機酸,アミノ酸を定量する方法を実習し理解する.

    土壌分析実験:土壌の構成成分,化学的特性,植物への可給態成分分析の方法を実習し理解する.

    Students learn about basic knowledge of agricultural experiments such as experiment in enzymology, analysis of organic constituent, and soil testing.

  •   学問論演習  
      鳥山 欽哉、五十嵐 圭介  
      全  
      1年次第3クォーター  
      後期前半 月曜日 1講時 その他 / 後期前半 月曜日 2講時 その他  

    本授業では、植物細胞を工業的に培養し、食料生産に役立てるという新しい研究分野である植物細胞農業に関する探索研究を行います。植物細胞の培養には長い歴史があり、多くの植物種に対して培養用の培地組成が確立されています。しかし、食料生産を目的とする場合、培地は経済的でありながら食用にも安全なものである必要があります。そこで、この授業では日常生活で手に入る身近な食品を使用し、植物細胞が培養可能な新しい培地組成を開発する実験を行います。

    In this course, we will conduct exploratory research in the new field of Plant Cellular Agriculture, which involves the industrial cultivation of plant cells for food production. There is a long history in the cultivation of plant cells, with culture media compositions established for various plant species. However, for the purpose of food production, the culture medium needs to be both cost-effective and safe for consumption. Therefore, in this course, we will perform experiments using common foods available in everyday life, aiming to develop new culture medium compositions that can support the cultivation of plant cells.

  •   学生実験Ⅱ(生化)  
      二井 勇人  
      農  
      6セメ  
      後期集中 その他 連講 農学部各コース学生実験室  

    [目的] 生物化学(農芸化学)は、動物・植物・微生物の営む生命現象を化学の視点から解明し、それらをバイオ技術として医療、健康、食料、環境などの分野に広く応用する学問領域である。生物化学(農芸化学)領域の研究に必要な実験について、原理と技術を習得する。また、卒業研修のための応用力を養う。

    Biochemistry (agricultural chemistry) is the study for understanding the life phenomena from the view of both chemistry and biochemistry, and widely applying the bio-techniques to medical, human health, foods and environment. This course aims to understand the principle of biochemical experiments and to acquire the experimental techniques useful for graduate thesis. Experiment will be done in individual ore small group.

    [概要] 実験は、全学生が個人または数人のグループで行う。

    Experiment will be done by individuals or by small groups.

  •   基礎生物学実験(生命)  
      田中 良和  
      農  
      5・6セメ  
      通年集中 その他 連講 農学部各コース学生実験室  

    [目的]・実験に対する基本的姿勢と意義を理解し、実験環境に適応する。

    ・生体試料の扱い方を習得し、応用実験に向けての基礎的技術と実験結果の処理方法を学習する。実際には動物由来のDNAを扱うことにより、生物学の基本的概念を理解し、応用実験に向けての基礎を養う。

    This course provide the first steps to get used to experimental environments: to learn principle of biological experiments. Students lean methods to handle biological samples, and also learn the basic skill to evaluate the experimental results.

    Students study the basic biological concept by performing animal DNA experiments to prepare for applicative experiments.

    [概要]・実験は全学生が個別に行う。Students perform the experiment individually.

    ・内容は遺伝子実験で、動物組織からDNAを調製し、得られたDNAの塩基配列の解析と相同性の検索の演習を行う。これらを通して、実験を行うにあたっての安全管理、実験室における整理整頓も習慣付けさせる。

    ・実験終了後はレポートの提出を義務づけ、実験結果のまとめと考察の要領について習得する。

    This course include genetic experiments, purification of DNA from animal tissues, DNA sequence analysis, and homology search. During these experiments, students learn risk control of experiments and technics to keep laboratory clean.

    Students should submit experimental reports, and lean how to evaluate the results of experiments.

  •   学生実験Ⅰ(生化)  
      二井 勇人  
      農  
      5セメ  
      前期集中 その他 連講 農学部各コース学生実験室  

    [目的] 生物化学(農芸化学)は、動物・植物・微生物の営む生命現象を化学の視点から解明し、それらをバイオ技術として医療、健康、食料、環境などの分野に広く応用する学問領域である。生物化学(農芸化学)領域の研究に必要な実験について、基礎的な原理と技術を習得する。

    Biochemistry (agricultural chemistry) is the study for understanding the life phenomena from the view of both chemistry and biochemistry, and widely applying the bio-techniques to medical, human health, foods and environment. This course aims to understand the basic principle of biochemical experiments and to acquire the experimental techniques.

     [概要] 実験は、全学生が個人または数人のグループで行う。

    Experiments will be done by individuals or by small groups.

  •   基礎化学実験(海洋)  
      横井 勇人  
      農  
      5・6セメ  
      通年集中 その他 連講 農学部各コース学生実験室  

     水圏生物、水圏環境を対象として、生物の体成分、環境中に存在する物質の化学的な抽出、分析法の基礎を実習する。実験の中で、各種分析機器等の取り扱い方、実験データの整理、統計的処理法等についても説明する。

     The purpose of the course is for students to understand the body components of organisms and the procedures to extract and analyze chemical components in the environment.

  •   基礎生物学実験(生化)  
      早川 俊彦, 金子 淳, 二井 勇人, 小島 創一, 阿部 直樹  
      農  
      5・6セメ  
      通年集中 その他 連講 農学部各コース学生実験室  

    基礎生物学実験では、微生物学基礎実験と植物タンパク質実験の実習を行う。

    微生物学基礎実験では無菌操作、純化操作、微生物の培養、顕微鏡観察、菌量測定を通じ、微生物の取り扱い方や微生物の安全取扱いおよびバイオハザード対策を学ぶ。

    植物タンパク質実験では、生化学実験における基礎である酵素・タンパク質の取り扱いを学ぶとともに、微量生体試料を用いた実験操作に慣れることを目的とする。

    In this practical training, students will conduct basic experiments on microorganisms and plant proteins.

    In the basic experiment on microorganisms, students will perform aseptic manipulation and isolation, culture, microscopic examination and quantification of microorganisms so that they can learn safe handling of microorganisms and biohazard countermeasures.

    In the basic experiment on plant protein, students will learn manipulation of enzymes and proteins as the basis of biochemical experiments so that they can gain skills to handle small quantities of biological materials.

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