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基礎化学実験(海洋)

通年集中 その他 連講 農学部各コース学生実験室. 単位数/Credit(s): 1. 担当教員/Instructor: 横井 勇人. セメスター/Semester: 5・6セメ. 対象コース・専攻(必修・選択)/Departments(Obligatory/Elective): 海洋生物科学コース必修. 対象学年/Eligible Participants: 3年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: AAL-APS310J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

科目名(英語)/English Subject

Basic Experiments in Chemistry

開講年度/Year

毎年開講

主要授業科目/Essential Subjects

授業テーマ/Class Subject

生物体の成分、および環境中の物質の分析
Components of aquatic organisms, analysis of substances in environment

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

 水圏生物、水圏環境を対象として、生物の体成分、環境中に存在する物質の化学的な抽出、分析法の基礎を実習する。実験の中で、各種分析機器等の取り扱い方、実験データの整理、統計的処理法等についても説明する。
 The purpose of the course is for students to understand the body components of organisms and the procedures to extract and analyze chemical components in the environment.

キーワード/Keywords

分子生物学、無機化学分析、有機化学分析、食品分析学
Molecular biology, Inorganic chemical analysis, Organic chemical analysis, Food analysis

学習の到達目標/Goal of Study

生体成分、環境中の物質の基本的な分析方法について理解する。
Students will
- have basic knowledge of biogenic substances from aquatic organisms and analysis of the environment.
- have knowledge of experimental procedures.

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class-1-授業計画

対面授業の一部を、以下のClassroomで配信・提供します。
クラスコード:tgdhxmn

1.核酸の解析(分子生物学)①
 DNA、RNAの抽出
Nucleic acid analysis ①
Extraction of DNA and RNA

成績評価方法/Record and Evaluation Method

全ての実験に出席することが必要で、欠席は認められない。さらに、各実験終了後にレポートを指定された期日までに提出しなければならない。各実験の成績を総合して評価する。
Students should attend every experiment and absence is not acceptable for any reason. Students should submit a report on each theme by the required deadline. Academic achievement will be evaluated by attendance and grading of all reports submitted .

教科書および参考書/Textbook and References

「学生実験テキスト」を配布する。
Texts for the course will be provided.

実務・実践的授業/PracticalBusiness※○は、実務・実践的授業であることを示す。/Note:"○"Indicatesthe practicalbusiness

備考/Notes

質問等には、それぞれの科目の実験時間中に担当教員が対応する。
オフィスアワーは特に設けないが、担当教員の研究室でも随時質問を受ける。
Students may visit the instructor of each experiment any time.

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