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基礎化学実験(植物)

後期集中 その他 連講 農学部各コース学生実験室. 単位数/Credit(s): 1. 担当教員/Instructor: 金山 喜則. セメスター/Semester: 6セメ. 対象コース・専攻(必修・選択)/Departments(Obligatory/Elective): 植物生命科学コース必修. 対象学年/Eligible Participants: 3年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: AAL-PLA311J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

科目名(英語)/English Subject

Basic Experiments in Chemistry

開講年度/Year

毎年開講

主要授業科目/Essential Subjects

授業テーマ/Class Subject

農学に必要な化学実験の基礎を習得する.
The purpose of this course is to help students develop chemical experiment techniques for agricultural science.

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

酵素実験,有機成分分析実験,土壌分析実験を通して化学実験の基礎を学ぶ.
酵素実験:果実から酵素を抽出して解析する方法を実習し理解する.
果実の有機成分分析実験:果実に含まれる糖類,デンプン,有機酸,アミノ酸を定量する方法を実習し理解する.
土壌分析実験:土壌の構成成分,化学的特性,植物への可給態成分分析の方法を実習し理解する.
Students learn about basic knowledge of agricultural experiments such as experiment in enzymology, analysis of organic constituent, and soil testing.

キーワード/Keywords

酵素実験,果実の有機成分分析実験,土壌分析実験
Experiment in enzymology, Analysis of organic constituent, Soil testing

学習の到達目標/Goal of Study

実験の取り組み方を理解する.器具の扱い方を習得する.
Students will understand experimental approaches and how to use experimental equipments.

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class-1-授業計画

1.酵素学実験(加藤):果実に含まれる酵素の抽出と分析.
Experiment in Enzymology (Kato) : Extraction and analysis of enzyme in fruit.

成績評価方法/Record and Evaluation Method

出席,実験・演習の取り組み状況,レポートから総合的に評価する.
Class participation, attendance and submitted reports are evaluated.

教科書および参考書/Textbook and References

農学実験テキスト2021,新農学実験マニュアル(改訂第3版,ソフトサイエンス社)
A Textbook of Experiments for Agriculture 2021, A Manual of Experiments for Agriculture (third edition, Soft Science Co. Ltd.).

実務・実践的授業/PracticalBusiness※○は、実務・実践的授業であることを示す。/Note:"○"Indicatesthe practicalbusiness

備考/Notes

疑問点は実験時間中に積極的に質問すること.また,担当教員の研究室でも随時質問を受け付ける.
Positive participation in classes is expected. Questions are accepted at any time.
主として実践的教育から構成される実務・実践的授業/Practical business

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