後期前半 月曜日 1講時 その他 / 後期前半 月曜日 2講時 その他. 単位数/Credit(s): 1. 担当教員(所属)/Instructor (Position): 鳥山 欽哉、五十嵐 圭介 所属:農学研究科. 対象学部/Object: 全. 開講期/Term: 1年次第3クォーター. 科目群/Categories: 全学教育科目基盤科目-学問論. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ZFA-NAA102J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.
各学部の履修内規または学生便覧を参照。
植物細胞農業
Plant Cellular Agriculture
本授業では、植物細胞を工業的に培養し、食料生産に役立てるという新しい研究分野である植物細胞農業に関する探索研究を行います。植物細胞の培養には長い歴史があり、多くの植物種に対して培養用の培地組成が確立されています。しかし、食料生産を目的とする場合、培地は経済的でありながら食用にも安全なものである必要があります。そこで、この授業では日常生活で手に入る身近な食品を使用し、植物細胞が培養可能な新しい培地組成を開発する実験を行います。
In this course, we will conduct exploratory research in the new field of Plant Cellular Agriculture, which involves the industrial cultivation of plant cells for food production. There is a long history in the cultivation of plant cells, with culture media compositions established for various plant species. However, for the purpose of food production, the culture medium needs to be both cost-effective and safe for consumption. Therefore, in this course, we will perform experiments using common foods available in everyday life, aiming to develop new culture medium compositions that can support the cultivation of plant cells.
細胞農業に関する基本的な知識を習得します。未知の研究課題に取り組むための研究サイクルを回し、研究的思考能力を身につけることを目指します。
Acquire fundamental knowledge about cell agriculture. Engage in research cycles for unknown research topics, aiming to develop research-oriented thinking skills.
第1回 【討論】イントロダクション(植物細胞培養/細胞農業について)
第2回 【調査】実験計画立案
第3回 【実験】培地作成
第4回 【実験】培養開始
第5回 【実験】継代操作、実験データ計測
第6回 【実験】実験データ計測、データまとめ
第7回 【討論】実験結果ディスカッション
第8回 【発表】成果発表会
Session 1: [Discussion] Introduction (About Plant Cell Culture/Cell Agriculture)
Session 2: [Research] Planning of Experimental Design
Session 3: [Experiment] Preparation of Culture Medium
Session 4: [Experiment] Initiation of Cultivation
Session 5: [Experiment] Subculturing and Measurement of Experimental Data
Session 6: [Experiment] Measurement of Experimental Data and Data Compilation
Session 7: [Discussion] Discussion on Experimental Results
Session 8: [Presentation] Presentation of Results
授業への取り組みより判断される平常点(60%)およびレポート(40%)による評価を行う。
Evaluation will be based on class participation and reports.
https://www.jstage.jst.go.jp/article/seibutsukogaku/100/4/100_100.4_161/_pdf
身の回りにある食品から候補を探索し、調達すること。
Explore and procure candidates from foods commonly found in everyday surroundings.
必要
Yes
授業実施場所:青葉山新キャンパス・農学総合研究棟・植物生命科学コース学生実験室 N102号室
https://www.agri.tohoku.ac.jp/jp/access/cmap/
内ズック(上履き)を準備すること。
オフィスアワー: 講義終了後、東北大学大学院農学研究科環境適応植物工学分野 E401号室(在室中は、随時、受け付ける)
Class Location: Room N102, Student Laboratory of Plant Science Course,Agricultural Science Building,Aobayama New Campus
Students should prepare indoor shoes.
Office hour: any time in room E401