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学生実験Ⅰ(生化)

前期集中 その他 連講 農学部各コース学生実験室. 単位数/Credit(s): 4. 担当教員/Instructor: 二井 勇人. セメスター/Semester: 5セメ. 対象コース・専攻(必修・選択)/Departments(Obligatory/Elective): 生物化学コース必修. 対象学年/Eligible Participants: 3年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: AAL-AGC306J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

科目名(英語)/English Subject

Experiments in Agricultural Chemistry I

開講年度/Year

毎年開講

主要授業科目/Essential Subjects

授業テーマ/Class Subject

生物化学に関する各種実験原理の理解と実験技術の習得
Understanding of the basic principle of biochemical experiments, and acquisition of the experimental techniques.

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

[目的] 生物化学(農芸化学)は、動物・植物・微生物の営む生命現象を化学の視点から解明し、それらをバイオ技術として医療、健康、食料、環境などの分野に広く応用する学問領域である。生物化学(農芸化学)領域の研究に必要な実験について、基礎的な原理と技術を習得する。
Biochemistry (agricultural chemistry) is the study for understanding the life phenomena from the view of both chemistry and biochemistry, and widely applying the bio-techniques to medical, human health, foods and environment. This course aims to understand the basic principle of biochemical experiments and to acquire the experimental techniques.

[概要] 実験は、全学生が個人または数人のグループで行う。
Experiments will be done by individuals or by small groups.

キーワード/Keywords

農芸化学、分子生物学、無機・有機化学、炭水化物、タンパク質、遺伝子、酵素、微生物(細菌・酵母・カビ)、細胞、植物、栄養生理
Agricultural chemistry, Molecular biology Inorganic and organic chemistry, Carbohydrates, Proteins, Genes, Enzymes, Microbes (bacteria, fungi, yeasts), Cells, Plants, Nutrition, and Physiology.

学習の到達目標/Goal of Study

生物化学(農芸化学)研究分野における各種実験を通じて、基本的実験技術を習得し,その原理を理解,習得する。
結果の十分な考察法とレポートの書き方を習得する。
Students learn the basic experimental techniques used in the biochemistry field, and understand their principles. Students also learn how to prepare the reports with sufficient discussion.

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class-1-授業計画

1.情報処理法 (1) : 情報リテラシー (担当:日高 將文)
Information processing (1) : Information literacy (Masafumi Hidaka)

成績評価方法/Record and Evaluation Method

① 出席・実験態度
② 実験ごとのノート記録または課題(実習報告書・小テストなど)
それぞれの評価割合は、① 40% と② 60% とする。
Students are evaluated on their points from
① Attendance and learning attitude (40%) and
② Records in experimental notes, submitted reports, short tests and so on (60%).

教科書および参考書/Textbook and References

実習テキスト: 当該年度版 生物化学コース学生実験書 東北大学農学部応用生物化学科生物化学コース編 (実費頒布)
参考図書: 学生実験室に常備されている。また、各実験の際にも紹介する。
Textbook: Textbook in 2022 for student experiments of the Course of Biochemistry, Edited by the teaching sta of Course of Biochemistry, Department of Applied Biological Chemistry, Faculty of Agriculture, Tohoku University.
(Distributed by cost price)
Reference books: Reference books are prepared in the sta room for student lab, and will be introduced in every experiment.

実務・実践的授業/PracticalBusiness※○は、実務・実践的授業であることを示す。/Note:"○"Indicatesthe practicalbusiness

備考/Notes

(1) 各実験に関する質問は担当教員が随時受ける。実習指導の補助に当たるティーチングアシスタントとして大学院生も参加する。
(2)オフィスアワー:学生実験室に在室中は随時受け付ける
(3)生物化学コース3年生としての学生実験室での実験や生活に関する諸注意を記した「生物化学コース3年生便覧」を配布する。本便覧に各教員の連絡先も書かれている。
(1) Questions are accepted at any time. Graduate students as Teaching Assistants help the practical training.
(2) At any time when staying in the Student Lab.
(3) Student Handbook for 3rd. year students of biochemistry course will also be distributed. It includes notes for laboratory safety and addresses of our staffs.

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