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  •   衛生化学1  
      松沢 厚, 野口 拓也, 平田 祐介  
      薬  
      4セメスター  
      後期 月曜日 2講時 薬学部大講義室  

    衛生化学は、人の健康の維持・増進と疾病予防のため、人にとって必要な栄養素の理解や、環境ストレス、化学物質、薬物など、広義な意味での様々なストレスから人を守る方策を考える研究領域であり、重点的な研究テーマは時代のニーズに合わせて変化する。本講義では、特に、栄養素の消化・吸収やエネルギー代謝、必須栄養素と健康との関係、栄養素や化学物質の体内動態、化学物質の毒性、化学物質の安全性評価について理解を深める。

    Health Chemistry is the research field to understand the essential nutrients for human and to find the method by which protect human from various types of stress including environmental stress, chemicals, and drugs, leading to maintenance and increase of human health and prevention of human diseases. Therefore, the important theme is changed by the needs of the times. In this course, students can especially deepen their understanding of digestion and absorption of nutrients, energy metabolism, relationship between essential nutrients and human health, dynamics of nutrients and chemicals in internal body, toxicity of chemicals, safety evaluation method of chemicals.

  •   衛生化学2  
      松沢 厚, 野口 拓也, 平田 祐介  
      薬  
      7セメスター  
      前期 水曜日 2講時 薬学部中講義室  

    衛生化学は、人の健康の維持・増進と疾病予防のため、環境ストレスや新興感染症、薬物など様々なストレスから人を守る方策を考える研究領域であり、重点的な研究テーマは時代のニーズに合わせて変化する。本講義では、特に、微生物による感染症の成立や予防法、免疫と食物アレルギー、また、がん、循環器疾患、糖尿病といった生活習慣病の疫学と予防について理解を深める。

    Health Chemistry is the research field to find the method by which protect human from various types of stress including environmental stress, emerging infectious diseases, and drugs, leading to maintenance and increase of human health and prevention of human diseases. Therefore, the important theme is changed by the needs of the times. In this course, students can especially deepen their understanding of infection by microorganisms and their prophylaxis, immunity and food allergy, epidemiology and prophylaxis of life style-related diseases such as cancer, cardiovascular disease, and diabetes.

  •   環境医学 Environmental Medicine and Molecular Toxicology  
      赤池 孝章  
      医  
      随時 At any time  
      随時 At any time  

    ヒトと環境の相互作用の観点から、環境汚染物質の解毒・代謝機構と分子中毒学、生体の環境ストレス応答のメカニズム、および、その生活習慣病などの疾病予防への応用について学習する。

    Students will learn about the mechanisms of detoxification of environmental pollutants and biological responses to environmental stress, and its application to prevention of diseases.

  •   動物栄養生化学  
      佐藤 幹, 喜久里 基  
      農  
      5セメ前半  
      前期前半 月曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第4講義室 / 前期前半 月曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第4講義室  

    動物にとって食物(飼料)の摂取は生命維持のために必須である。動物は摂取した各種栄養素を消化、吸収した後、細胞レベルでそれらを利用する一方、生命活動で生じた不要物は排泄される。この反応は、環境要因によっても大きな影響を受ける。これらの過程全体が「栄養」であり、本講義では栄養に関わる化学・生化学・生理学反応を個体・組織・細胞・遺伝子レベルで理解し、動物の生命活動における栄養とその生化学反応の重要性・意義を学ぶ。

    This class provide an overview of the animal nutrition to understand the role of nutrients in metabolism and physiology of domestic animals.

  •   毒性学  
      松沢 厚  
      薬  
      7セメスター  
      前期 水曜日 2講時 薬学部中講義室  

    衛生化学は、人の健康の維持・増進と疾病予防のため、環境ストレスや新興感染症、薬物など様々なストレスから人を守る方策を考える研究領域であり、重点的な研究テーマは時代のニーズに合わせて変化する。本講義では、特に、微生物による感染症の成立や予防法、免疫と食物アレルギー、また、がん、循環器疾患、糖尿病といった生活習慣病の疫学と予防について理解を深める。

    Health Chemistry is the research field to find the method by which protect human from various types of stress including environmental stress, emerging infectious diseases, and drugs, leading to maintenance and increase of human health and prevention of human diseases. Therefore, the important theme is changed by the needs of the times. In this course, students can especially deepen their understanding of infection by microorganisms and their prophylaxis, immunity and food allergy, epidemiology and prophylaxis of life style-related diseases such as cancer, cardiovascular disease, and diabetes.

  •   栄養化学  
      大崎 雄介, 白川 仁  
      農  
      4セメ後半  
      後期後半 月曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ大講義室 / 後期後半 金曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ大講義室  

    我々が日常摂取している食品に含まれる栄養成分の基本的な役割を理解することは、健康維持のための知識というだけではなく、生活習慣病を標的とした新しい機能性食品の開発においても重要な知見となる。本講義においては、栄養成分として、三大栄養素(糖質、脂質、タンパク質)の消化と吸収の基礎知識を習得する。さらに、必須ミネラルとビタミンの役割、食品成分による遺伝子の発現調節機構を習得する。 

    To understand nutritional ingredients in our daily ingested foods and their fundamental functions is important for not only the knowledge of individual health promotion but also the development of novel functional foods. In this course, students will learn basic mechanism of digestion and absorption of three major nutrients (carbohydrate, lipid and protein) in human intestine. Further, students will learn the function of mineral and vitamins, and the regulation of gene expression.

  •   環境衛生学  
      斎藤 芳郎, 外山 喬士  
      薬  
      5セメスター  
      前期 木曜日 1講時 薬学部C棟講義室  

    我々を取り巻く環境中には様々な物理化学的要因が存在し、我々の健康に影響を及ぼしている。近年、地球温暖化などの地球環境問題に加えて、環境汚染を介した重金属やダイオキシン類、残留性有機汚染物質などによる健康被害が大きな問題になっている。本講義は人間の健康の保持・増進と疾病予防のための方策を検討する公衆衛生学関連講義として、主に環境要因による健康被害とそれに対する方策について学ぶ。

    Environmental health science is a discipline which explores methods for maintenance of the human health and prevention of disease caused by environmental pollutants. In this course, students will understand methods to grasp the human health condition and the actual situation of the disease, the investigation method of the primary cause (mainly environmental risk) of the illness and actual methods for the disease prevention. Students also learn about pollution and purification treatment of water and air which are the most important factors in maintaining health.

  •   食品衛生学  
      斎藤 芳郎, 有澤 琴子, 外山 喬士  
      薬  
      6セメスター  
      後期 木曜日 1講時 薬学部C棟講義室  

    我々が日常的に摂取する食品中に含まれる添加物、微生物、化学物質の種類、性質などを学ぶと共に、これらが人間の健康に与える影響を理解する。

    This course provides the classification and nature of food contaminants such as the food additive, microorganism and chemical. In this course, students will understand the effects of food contaminants on human health.

  •   植物栄養生理学  
      石田 宏幸  
      農  
      5セメ後半  
      前期後半 水曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室 / 前期後半 水曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室  

    植物は、地表にわずかに存在する土壌に根を張り、無機養分を吸収する。地上部では光エネルギーを利用して光合成により物質生産を行なう。必須栄養素には、それぞれに特有な吸収や転流機構、代謝、生理的役割があり、これらにより光合成を始めとする植物機能や成長が支えられている。本授業では、植物にとっての必須栄養素とその役割について学ぶことを目的とする。

    Plants absorb mineral nutrition from roots in soil which is a thin layer of the earth's surface. Plants produce materials in shoots via photosynthesis using light energy. There are specific matters for each essential nutrient in absorption, remobilization, metabolism, and physiological roles. These support functions including photosynthesis and growth of plants. This course helps students understand essential nutrients for plants and their physiological roles.

  •   植物機能科学特論  
      石田 宏幸, 早川 俊彦, 小島 創一  
      農  
       
      前期 木曜日 2講時  

    植物による無機物の同化は、地球上のすべての生物の生活を支えている。本講義では窒素と炭素を中心に、それらの吸収や同化のしくみ、体内での利用や分配、代謝とその制御機構、さらには環境との関わり合いや生産性との関係などを題材とし、教員による講義と討論、ならびに受講生による英語文献を中心とした最新知見の紹介と討論を通じて、植物栄養学に関する深い理解と思考力の発展を目指す。

    Assimilation of inorganic substances by plants supports life of all living things on earth. This lecture focuses on how plants efficiently utilize inorganic carbon and nitrogen: absorption and assimilation of inorganic carbon and nitrogen, allocation and metabolism of assimilated products, regulatory mechanisms of respective processes, and the relationship to the environment and productivity. Through lectures, student presentations, and discussions about state-of-the-art findings, we aim to develop a deep understanding and thinking skills on plant autotrophic metabolism.

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