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衛生化学1

後期 月曜日 2講時 薬学部大講義室. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 松沢 厚, 野口 拓也, 平田 祐介. セメスター/Semester: 4セメスター. 対象学科・専攻/Departments: 全学科共通. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: YAL-PHA241J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

主要授業科目/Essential Subjects

授業の目的・概要及び達成方法等 /Object in Class subject and Object and summary of class and Goal of study

衛生化学は、人の健康の維持・増進と疾病予防のため、人にとって必要な栄養素の理解や、環境ストレス、化学物質、薬物など、広義な意味での様々なストレスから人を守る方策を考える研究領域であり、重点的な研究テーマは時代のニーズに合わせて変化する。本講義では、特に、栄養素の消化・吸収やエネルギー代謝、必須栄養素と健康との関係、栄養素や化学物質の体内動態、化学物質の毒性、化学物質の安全性評価について理解を深める。

Health Chemistry is the research field to understand the essential nutrients for human and to find the method by which protect human from various types of stress including environmental stress, chemicals, and drugs, leading to maintenance and increase of human health and prevention of human diseases. Therefore, the important theme is changed by the needs of the times. In this course, students can especially deepen their understanding of digestion and absorption of nutrients, energy metabolism, relationship between essential nutrients and human health, dynamics of nutrients and chemicals in internal body, toxicity of chemicals, safety evaluation method of chemicals.

学習の到達目標/Goal of study

1.環境、化学物質、薬物などを原因とするストレスについて理解する。
2.栄養素の消化・吸収やエネルギー代謝、必須栄養素と健康について理解する。
3.化学物質の体内動態、毒性、安全性評価と規制について理解する。

1. Understanding of various types of stress caused by environment, chemicals, drugs, and so on.
2. Understanding of digestion and absorption of nutrients, energy metabolism, relationship between essential nutrients and human health.
3. Understanding of dynamics of nutrients and chemicals in internal body, toxicity and safety evaluation method of chemicals.

授業内容・方法と進度予定/Contents and progress schedule of the class

1.栄養素の消化・吸収(1) Digestion and absorption of nutrients (1)
2.栄養素の消化・吸収(2) Digestion and absorption of nutrients (2)
3.栄養素の体内運搬 Delivery systems of nutrients
4.栄養素の貯蔵・利用・相互変換 Storage, utilization, and interconversion of nutrients
5.ビタミン(1) Vitamins (1)
6.ビタミン(2) Vitamins (2)
7.ミネラル Minerals
8.食物繊維・非栄養素 Dietary fibers and non-nutrients
9.栄養と健康・疾病(1) Effect of nutrients on human health and diseases (1)
10.栄養と健康・疾病(2) Effect of nutrients on human health and diseases (2)
11.化学物質の代謝 Metabolism of chemicals
12.化学物質の毒性(1) Toxicity of chemicals (1)
13.化学物質の毒性(2) Toxicity of chemicals (2)
14.化学物質の毒性(3) Toxicity of chemicals (3)
15.化学物質の安全性評価と規制 Safety evaluation and restriction of chemicals

成績評価方法/Evaluation Method

筆記試験(75%)と平常点(25%)を基に評価する。

Students are evaluated on the final examination (75%) and the class performance (25%).

教科書および参考書/Textbook and references

  • 衛生薬学-健康と環境-, 永沼 章、姫野誠一郎、平塚 明, 丸善 資料種別:教科書

授業時間外学習/Preparation and Review

到達目標や授業内容に応じた予習・復習が求められる。

Students are required to prepare and review for class according to the goal and contents of each class.

その他/In addition

.・講義内容のほとんどが薬剤師国家試験出題基準に含まれる。

The most of lecture contents are included in pharmacist national examination guidelines.

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