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毒性学

前期 水曜日 2講時 薬学部中講義室. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 松沢 厚. セメスター/Semester: 7セメスター. 対象学科・専攻/Departments: 薬学科. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: YPH-PHA341J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

主要授業科目/Essential Subjects

授業の目的・概要及び達成方法等 /Object in Class subject and Object and summary of class and Goal of study

衛生化学は、人の健康の維持・増進と疾病予防のため、環境ストレスや新興感染症、薬物など様々なストレスから人を守る方策を考える研究領域であり、重点的な研究テーマは時代のニーズに合わせて変化する。本講義では、特に、微生物による感染症の成立や予防法、免疫と食物アレルギー、また、がん、循環器疾患、糖尿病といった生活習慣病の疫学と予防について理解を深める。

Health Chemistry is the research field to find the method by which protect human from various types of stress including environmental stress, emerging infectious diseases, and drugs, leading to maintenance and increase of human health and prevention of human diseases. Therefore, the important theme is changed by the needs of the times. In this course, students can especially deepen their understanding of infection by microorganisms and their prophylaxis, immunity and food allergy, epidemiology and prophylaxis of life style-related diseases such as cancer, cardiovascular disease, and diabetes.

学習の到達目標/Goal of study

1. 感染症の成立や予防法、免疫と食物アレルギーについて理解する。
2. 生活習慣病の疫学と予防について理解する。
3. 様々なストレスと疾患との関係を理解する。

1. Understanding of infection by microorganisms and their prophylaxis, immunity and food allergy.
2. Understanding of epidemiology and prophylaxis of life style-related diseases.
3. Understanding of relationship between various type of stress and diseases.

授業内容・方法と進度予定/Contents and progress schedule of the class

1.感染症の成立 Mechanisms of infection
2.感染症の予防(1) Prophylaxis of infectious diseases (1)
3.感染症の予防(2) Prophylaxis of infectious diseases (2)
4.感染症の予防(3) Prophylaxis of infectious diseases (3)
5.病原体による毒性(1) Toxicity of pathogens (1)
6.病原体による毒性(2) Toxicity of pathogens (2)
7.食品汚染 Food contamination
8.免疫の仕組み Immune system
9.免疫と食物アレルギー Immunity and food allergy
10.母子保健 Maternal and child health
11.生活習慣病の成立 Mechanisms of life style-related diseases
12.生活習慣病の疫学と予防(1) Epidemiology and prophylaxis of life style-related diseases (1)
13.生活習慣病の疫学と予防(2) Epidemiology and prophylaxis of life style-related diseases (2)
14.生活習慣病の疫学と予防(3) Epidemiology and prophylaxis of life style-related diseases (3)
15.生活習慣病の疫学と予防(4) Epidemiology and prophylaxis of life style-related diseases (4)

成績評価方法/Evaluation Method

筆記試験(75%)と平常点(25%)を基に評価する。

Students are evaluated on the final examination (75%) and the class performance (25%).

教科書および参考書/Textbook and references

  • 衛生薬学-健康と環境-, 永沼 章、姫野誠一郎、平塚 明, 丸善 資料種別:教科書

授業時間外学習/Preparation and Review

到達目標や授業内容に応じた予習・復習が求められる。

Students are required to prepare and review for class according to the goal and contents of each class.

その他/In addition

・講義内容のほとんどが薬剤師国家試験出題基準に含まれる。

The most of lecture contents are included in pharmacist national examination guidelines.

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