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  •   動物機能形態学特論  
      野地 智法  
      農  
       
      前期 火曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室  

    組織細胞化学的研究法と動物細胞の読み方を学ぶ。

    動物相棒の機能形態学的研究の専門知識と研究展開に関する理解が得られる。

    Students acquire expertise on cell and histochemical studies to learn functions and structure of cells and tissues. Students also learn about knowledge and strategy of functional morphology researches.

  •   動物組織細胞学  
      野地 智法  
      農  
      4セメ前半  
      後期前半 月曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室 / 後期前半 金曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室  

    ウシやブタといった産業動物の生産性を向上させるためには、生体に備わる細胞と組織の構造および働きを十分に理解することが必要である。本授業を通して、産業動物の効率的な資源生産に関わる生体機構についての専門知識を身につける。

    Improving the productivity of industrial animals, such as cows and pigs, it is necessary to understand the structure and function of cells and tissues. Through this class, students acquire expertise on biological mechanisms related to efficient resource production of domestic animals.

  •   動物機能形態学  
      野地 智法  
      農  
      5セメ前半  
      前期前半 木曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室 / 前期前半 木曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第3講義室  

    ウシやブタといった産業動物の生産性および免疫機能を向上させるためには、生体に備わる各器官の構造および働きを十分に理解することが必要である。また、各器官に存在する細胞の機能および形態学的特徴を、組織学、細胞生物学、免疫学的に正しく理解することも重要である。本授業を通して、産業動物の効率的な資源生産に関わる生体機構についての専門知識を身につける。

    Improving the productivity and immune function of industrial animals, such as cows and pigs, it is necessary to understand the structure and function of internal organs. In addition, it is important to appreciate the roles and functional characteristics of multiple cell types present in each organ from the point of view of histology, cell biology and immunology. Through this class, students acquire expertise on biological mechanisms related to efficient resource production of domestic animals.

  •   食品組織学  
      野地 智法  
      農  
      6セメ後半  
      後期後半 木曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第6講義室  

    食品の組織構造論的専門知識を身に付けるため、食肉を対象とした組織

    学に関する理解を深めることを目的とする。

    The purpose of this course is to understand the tissue structure of meat in order to acquire histological expertise in foods.

  •   器官形成学 / Organ morphogenesis  
      田村 宏治  
      理  
      後期  
      後期 水曜日 2講時  

    (目的)動物における、形態形成、形態進化、器官再生のメカニズムを理解することを目的とする。

    (概要)とくに脊椎動物において、動物の体を構成するさまざまな器官がどのようにして構築されるか、動物形態の多様性はどのようにして生み出され進化するか、について概説する。また、器官再生のために必要な幹細胞とは何か、幹細胞からどのようにして器官を構築するか、についても、最先端の再生科学に触れながら概説する。

    (Purpose) To understand the mechanism of morphogenesis, morphological evolution, and organ regeneration in animals.

    (Abstract) It is outlined how various organs that compose animal body are constructed particularly especially in vertebrates, and how diversity of vertebrate morphology is established and evolved. We will also outline what are stem cells, which are necessary for organ regeneration, and how to build organs from stem cells, as well as regenerative medicine.

  •   機能形態学1  
      平澤 典保  
      薬  
      1セメスター  
      前期 金曜日 3講時 川北キャンパスB101  

    機能形態学では、健康状態と病気の状態(病態)で何がどのように違うかを理解する第一歩として、生体を構成する細胞・組織・臓器の機能に関して、それらの形態とのかかわりについて学ぶ。関連する組織学や生理学的内容をおりまぜながら、生体が恒常性を維持するために、それぞれの組織、臓器の果たしている役割について理解する。機能形態学1では、生命機能を支える細胞、造血組織、上皮・結合組織の微細な構造と機能について学び、さらに人体の内部の概観と呼吸器系、消化器系の構造と機能について学ぶ。

    This course provides students with basic knowledge about human body. Functional Morphology 1 covers cells and tissues, respiratory systems, and digestive systems.

  •   生命科学A  
      田口 友彦、谷本 拓、丹羽 伸介  
      理(数物地、化(生物未履修))  
      1セメスター  
      前期 木曜日 3講時 川北キャンパスA200  

    細胞は生命の基本単位である。本講義では、分子生物学、細胞生物学の基本概念を解説する。タンパク質の構造と機能、DNAの複製と遺伝、ゲノムの構造と遺伝子発現、細胞内小器官、膜輸送、細胞のシグナル伝達、細胞骨格と運動、細胞周期と分裂、細胞社会と癌、動物発生などについて分子的なしくみを理解することを目的とする。

    Cells are the fundamental units of life. This course explains the basic concepts of molecular and cellular biology, including structures and functions of proteins, DNA replication and genetic mechanisms, genome structure and gene expression, organelles and membrane transport, cell signaling, cytoskeletons, cell cycle, cell communications, cancer and animal development.

  •   先端生態発生適応科学特論Ⅰ  
      倉永 英里奈  
      生命  
       
      通年集中 その他 連講  

    生物の進化を駆動した個体発生のメカニズムについて学ぶことで、個体発生と生物進化との関係や適応形質について理解する。特に形態など生物種固有の形質の種間差・多様性を生み出す個体ダイナミクスを、遺伝学、発生生物学、細胞生物学、ゲノム科学の内容を中心に講義する。

    In this course, students will understand the relationship between ontogeny and biological evolution, and the adaptive trait, by learning the mechanisms of ontogeny that drives the evolution of living organisms. In particular, the course will give lectures on individual dynamics that generate interspecific differences and diversity of traits inherent in species, such as morphology, mainly on the contents of genetics, developmental biology, cell biology and genome science.

  •   動物生理学 / Animal Physiology  
      谷本 拓  
      理  
      後期  
      後期 木曜日 4講時  

    動物の"くらし"を支える体の仕組みを調べる科学が「動物生理学」である。その中心には、神経、内分泌(ホルモン)、免疫の3つの機能がある。これらのシステムは相互に協働し、個体全体の活動を制御する。本授業では、分子・細胞とそのネットワーク・個体という、異なる階層を貫いて働く生体統御の仕組みを学ぶ。

    “Animal Physiology” is the science of the naturally occurring body functions. This course is particularly focused on the function of nervous systems in the regulation of animal behaviour.

  •   動物食品機能学  
      西山 啓太  
      農  
      6セメ前半  
      後期前半 木曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室 / 後期前半 木曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室  

    動物性食品の生産は人類の生命を維持する上で基本的かつ不可欠なことである。本授業では、動物性食品として不可欠な肉卵について、食品化学の基礎から食品加工や機能特性に関する応用までを幅広く概説する。また、食品衛生の観点から、動物性食品の安全性に関する検査とその向上ついても紹介し、動物性食品の将来展望について討論する。

    Production of animal food is basic and essential in maintaining the healthy life. This class gives an outline from the basics of food chemistry and processing to the functional characteristics and their applications in meat and egg as main animal foods same as milk. In addition, an analysis and improvement for the safety of the animal foods in the viewpoint of food hygiene will be introduced, and discuss with all together for the prospects of animal foods.

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