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  •   科学英語講読Ⅰ(海洋)  
      横井 勇人  
      農  
      5セメ前半  
      前期前半 水曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室  

    水圏動物生理学、水産資源生態学、水圏植物生態学、水産資源化学、生物海洋学、海洋生命遺伝情報学に関する英語論文の輪読。

    The purpose of the course is to let students understand the composition and critical reading of scientific papers.

  •   科学英語講読Ⅱ(海洋)  
      横井 勇人  
      農  
      5セメ前半  
      前期前半 木曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室  

    水圏動物生理学、水産資源生態学、水圏植物生態学、水産資源化学、生物海洋学、海洋生命遺伝情報学に関する英語論文の輪読。

    The purpose of the course is to let students understand the composition and critical reading of scientific paper.

  •   資源生物生理学(海洋)  
      鵜沼 辰哉, 横井 勇人  
      農  
      5セメ後半  
      前期後半 木曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室 / 前期後半 木曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室  

    水圏動物の生理学的知見は水産科学,とりわけ増養殖技術開発にとって必要不可欠である。学生は本講義で内分泌,生殖,変態,浸透圧調節,免疫に関する基礎知見を学ぶ。

    The physiological knowledge of aquatic animals is essential for fisheries science, especially for the development of aquaculture technology. Students will learn basic knowledge of endocrinology, reproduction, metamorphosis, osmoregulation, and biological defense in this course.

  •   水圏無脊椎動物学  
      長澤 一衛  
      農  
      4セメ後半  
      後期後半 水曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室 / 後期後半 水曜日 4講時 農学部青葉山コモンズ第1講義室  

    我々が学んできた生物学は、哺乳類や魚類等の脊椎動物を理解するための知識でほとんどが構成されている。しかし全動物種に占める脊椎動物の割合はわずか4%に過ぎず、これらの知識を動物の一般的理解とするにはあまりにも限定的であると言わざるを得ない。一方で、残りの96%を占める無脊椎動物の生物学を学ぶ機会はあまりにも少ない。特に海の無脊椎動物は水産物として身近にあるものの、これらの内部形態や生理生態に関する知識はほぼ普及していない。本講義では、生命が生まれた海に生息する水圏無脊椎動物に焦点を絞り、それらの生物の多様な生き様と各動物門における特徴について学ぶことで、水圏無脊椎動物を体系的に理解することを目的とする。

    /Much of the biology we have studied consists of knowledge of vertebrates such as mammals and fish. However, these vertebrates represent only 4% of all animal species, and our knowledge of them is too limited to be considered a general understanding of animals. On the other hand, we have too few opportunities to learn about the biology of invertebrates, which represent the remaining 96%. In particular, although many marine invertebrates are known as commercial species as seafood, their biological information are not well understood. In this lecture, we will focus on the aquatic invertebrates that inhabit the sea, where life was born, and learn about their diverse lifestyles and the characteristics of each animal phylum in order to understand the aquatic invertebrates systematically.

  •   水産資源生態学  
      片山 知史  
      農  
      6・8セメ前半  
      後期前半 火曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第6講義室 / 後期前半 火曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第6講義室  

    海洋生物の特性は、時空間的な変動性および個体群としての再生産力である。特に漁業資源は、環境変動のみならず、漁獲によって量的にも質的にも常に変動している。本講義では、国内外の漁業を概説した上で、資源生態に関係する資源生物の生活史の特性、個体群変動様式の諸要素を解説する。また個体群の解析法および資源動態と漁業に関する数理モデルの理論および漁業管理方策について説明する。

    Characteristics of marine organisms are tempo-spacio fluctuations and reproduction. Especially marine resources are affected by not only environmental condition but also fishing pressure. In this lecture, after short review of world and Japanese fisheries production, life history traits and fluctuating patterns of populations are explained. Methodology of stock assessment and population are also mentioned for the fisheries management.

  •   学生実験Ⅰ(海洋)  
      横井 勇人  
      農  
      5セメ  
      前期集中 その他 連講 農学部各コース学生実験室  

    水圏生物の分類、体の構造・機能などを理解するために、分類学、形態学、遺伝学、生理学に関連する事項を実験材料を用いて学ぶ。また水圏環境中の物質の化学的分析法の基礎を学ぶ。各種分析機器の取り扱い方法や実験データの解析法を学ぶ。

      The purpose of the course is to let participants understand the taxonomy, constitution of body, function of aquatic organisms, the way to use analytical instruments and analysis of experimental data.

  •   沿岸環境学  
      藤井 豊展  
      農  
      4セメ後半  
      後期後半 金曜日 3講時 農学部青葉山コモンズ第4講義室 / 後期後半 金曜日 4講時 農学部青葉山コモンズ第4講義室  

    本科目では、特に「沿岸域」と呼ばれる海洋環境と、そこを特徴づける多様な生態系および生物群集に焦点を当て、現代の海洋生態学を解釈する上で必要な知識や方法論を習得する。講義では沿岸域を構成する様々なタイプのハビタット(例:大陸棚、サンゴ礁、マングローブ林、河口域、干潟、岩礁域等)を概観し、沿岸生態系の構造や機能、生物群集の適合、持続可能な沿岸資源管理に関する争点等を体系立てて学習する。

    This class introduces the fundamentals of marine biology by examining the vibrant life in the oceans with particular reference to the coastal ecosystems. Students will study a range of coastal habitats including shelf seas, coral reefs, mangroves, estuaries and various shore types. This class covers a diverse set of topics ranging from structure and functioning of different coastal ecosystems, through adaptations of organisms for their particular living conditions, to issues relating to the sustainable management of marine coastal resources.

  •   魚類学  
      片山 知史  
      農  
      5セメ前半  
      前期前半 月曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室 / 前期前半 月曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室  

     魚類は形態的、生態的にも極めて多様に分化している。水産資源としても最も重要な動物群である。本講義では、魚類の体の構造を、機能形態学の視点から整理する。また行動生態学、生理生態学、系統進化学的な説明を加え、魚類の生活史、生活様式の特徴、環境との関係について講義する。

     Fish is widely diverse in their morphology and biology, and is important food for us. Students not only merely remember names of body organs but also understand functions of their morphs and compositions. Through explanations from point of views of ethology, physiological ecology, and phylogenetic evolution, students learn life style, life history and environmental biology of fish

  •   水圏資源生態学特論  
      片山 知史  
      農  
       
      前期 月曜日 3講時  

    地球規模で深刻化する環境問題は,地球温暖化が進行することで気象災害の激甚化をもたらすなど,人類や生き物にとっての生息環境を破壊する状況をもたらしている。同時に、人類の活動のみならず、生物生産を利用して食料を得る農畜水産業は、それ自身が地球環境に影響をおよぼしている。その中で、諸問題における科学技術の限界と農学の役割について考えを深めることを目的とする。

    Environmental problems, which are becoming more serious on a global scale, are bringing about situations that destroy habitats for living organisms including human being, such as the intensification of weather disasters caused by the global warming. At the same time, not only human activities but also the agriculture, animal industry, and fisheries, which utilize biological production to obtain food, themselves have an effect on the global environment. Purpose of this class is to deepen our understanding of the limits of science and technology and the role of agricultural science in thesevarious problems.

  •   水産増殖学  
      鵜沼 辰哉, 横井 勇人  
      農  
      6セメ前半  
      後期前半 金曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第6講義室 / 後期前半 金曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第6講義室  

    水産業において,増養殖はより重要な役割を果たすようになりつつある。学生は本講義で産業的に価値の高い種における実例を学ぶことにより,増養殖の基本的概念を習得する。

    Aquaculture is playing an increasingly significant role in the fisheries industry. In this course, students will learn basic concepts of aquaculture by studying actual cases in industrially valuable species.

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