後期 火曜日 2講時 川北キャンパスB201. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員(所属)/Instructor (Position): 中澤 光 所属:工学研究科. 対象学部/Object: 工(11~12組). 開講期/Term: 2セメスター. 科目群/Categories: 全学教育科目学術基礎科目-基礎生物学. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ZDB-BIO102J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.
各学部の履修内規または学生便覧を参照。
生命科学B
目的:
生物についての基礎知識を細胞・分子レベルで学ぶ。
概要:
生物の構成要素となるタンパク質、糖質、脂質を理解し、どのように関わりあって生命を維持しているのか、メカニズムを理解するとともに、利用を図るための基礎知識を学ぶ。
Object:
This course provides students with basic knowledge on biology.
Summary:
The goal is to understand proteins, carbohydrates and lipids as cellular components, and their functional mechanisms.
達成目標等:
この授業では以下のような能力を習得することを目的とする。
・生物の構成要素となるタンパク質、糖質、脂質の基礎を理解する
・セントラルドグマの概略を説明できる
・TCA回路などの基本的な代謝経路の基礎を説明できる
The purpose of this course is to help students explain the following topics:
· Role of proteins, carbohydrates and lipids that are the components of living organisms
· Central dogma
· Role of fundamental metabolite pathway such as TCA cycle.
1 生体の化学的基礎:生物の構造
2 生体の化学的基礎:水、生体分子における相互作用
3 生体の化学的基礎:タンパク質(アミノ酸)核酸(糖質)生体膜(脂質)
4 生体の化学的基礎:平衡・エネルギー・緩衝作用
5 タンパク質の構造
6 タンパク質の機能:抗体・酵素
7 タンパク質の分析方法
8 細胞
9 核酸
10 セントラルドグマ1 複製・転写
11 セントラルドグマ2 翻訳
12 脂質・生体膜
13 解糖,TCA
14 電子伝達系
15 まとめ
1. Chemical basis in living cell: Cell structures
2. Chemical basis in living cell: Water, Interactions in biomolecules
3. Chemical basis in living cell: Amino acids, carbohydrates, lipids.
4. Chemical basis in living cell: Equilibrium, energy, buffering action
5. Structure of proteins
6. Functions of proteins (antibody and enzyme etc.)
7. Analytical chemistry of proteins
8. Cell
9. Nucleic acid
10. Central dogma 1
11. Central dogma 2
12. Lipids, biological membrane
13. Glycolysis
14. Electron transport chain
15. Conclusion
期末の試験60%、授業で実施する小テスト等40%により学習目標への達成度を総合的に評価する
Grades are comprehensively evaluated by tests, assignments, quizzes conducted in classes, etc.
授業時間外の学修
講義内容に関して配布資料等を読み直し理解を深める。
Please reread the handouts of the lecture to deepen your understanding.
不要
No
Google classroomを使用する。
言語:日本語
相談受付月日:随時 講義終了後
場所:総合研究棟607 梅津研究室
相談内容等:事前にアポイントを取ること
Language: Japanese
Questions are accepted at any time but make an appointment in advance via e-mail or other means. The contact information for the lecturer will be given in class