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多文化PBL

後期 月曜日 3講時 川北キャンパスC301. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員(所属)/Instructor (Position): 新見 有紀子 所属:高度教養教育・学生支援機構. 対象学部/Object: 全. 開講期/Term: 2/4/6/8セメスター. 科目群/Categories: 全学教育科目先進科目-国際教育. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ZAC-GLB807E. 使用言語/Language Used in Course: 英語.

主要授業科目/Essential Subjects

各学部の履修内規または学生便覧を参照。

授業題目/Class Subject

【国際共修】Learn about and solve problems of local companies in Sendai(English)(仙台地元企業について学び、課題を解決しよう)(英語)

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

この授業は、仙台商工会議所青年部の協力を得て実施する。この授業では、留学生と国内学生が協働して、地元企業について学び、課題を発見し、その課題に関連する調査を実施し、解決策を提案するというプロジェクトワークを行う。留学生と国内学生それぞれの視点や立場を生かし、ディスカッションや調査を通して解決策を導くための新たな提案を行うことにより、企業・学生・地域社会にとって意義のあるものにする。履修学生はこのプロジェクトを通して、地域のビジネス現場を知り、課題発見・解決能力やコミュニケーション能力を含む社会人としての素養(エンプロイアビリティ)を高めることを目的としている。国内学生は、英語能力や異文化協働能力を向上させる機会となる。留学生は、日本の企業文化やビジネスの現場について理解を深めることができる。本授業は、主として英語によって行われるが、日本語も補助的に使用する場合がある。

This course is held in cooperation with the SENDAI Young Entrepreneurs Group (SENDAI YEG), an organization of young entrepreneurs from local companies in Sendai. This course is an international collaborative course; international students and domestic students collaboratively learn through a group project. Students will visit a local company in Sendai, conduct research, and present solutions for a problem of the company. This class aims to be beneficial not only for students and local companies, but also the Sendai community through discussions and group work by international and domestic students that use their diverse perspectives. Through this course, students will be able to have a better understanding of business in Sendai, and to develop employability by enhancing professional competencies such as communication and problem-solving skills. Domestic students can improve their English language skills and cross-cultural competency. International students can gain an understanding of Japanese business culture and Sendai's local companies.
The language used in this course will be primarily plain English, supplemented by Japanese.

学修の到達目標/Goal of Study

・課題を発見し、解決策を導き出し、提案することができる
・異文化間コミュニケーション能力を身につける
・仙台の企業について理解を深める
・社会で働く上で必要となる資質・素養を向上させる

By the end of the semester, students should be able to:
・Find problems, develop and propose solutions to the problems
・Acquire cross-cultural communication skills
・Understand Sendai's local companies
・Develop competencies required for working in society

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class

第1回  オリエンテーション・授業の概要説明
Week 1 Course orientation, explanation of the course

第2回 日本の産業やビジネスの概要・ディスカッション
Week 2 The Japanese industry and business, discussion

第3回 プロジェクト概要、協力企業の紹介、グループ分け
Week 3 Introduction of the project outline and local companies for the project, forming groups for the project

第4回 仙台の企業とビジネス ゲスト:仙台商工会議所青年部、地元企業の方々による各企業の紹介と課題の提示、企業の方との顔合わせ・打合せ
Week 4 Local companies in Sendai, introduction of local companies and their problems, discussion with them [guest speakers from SENDAI Young Entrepreneurs Group]

第5回 ビジネスマナー基礎、企業訪問準備グループワーク
Week 5 Basic business manners, group work for visiting a local company

第6回 企業訪問(11/5〜17の間に企業訪問/オンラインの可能性あり)
Week 6 No class: Visit a local company during Nov. 5th -17th,
(There is a possibility to do the visit online according to the COVID-19 situation.)

第7回 訪問結果の報告、フィードバック
Week 7 Brief report on the company visit & feedback

第8回 社会調査法、調査計画 作成
Week 8 Methods for social research, group work for developing a research plan

第9回 調査計画修正
Group work for modifying the research plan

第10回 調査実施
Week 10 : Conduct research

第11回 プレゼンテーションについて、プレゼンテーション準備
Week 11 Presentation guideline, preparation for the final presentation

第12回 ファイナルプレゼンテーションリハーサル1
Week 12 Preparation for the final presentation 1

第13回 ファイナルプレゼンテーションリハーサル2
Week 13 Rehearsal of the final presentation 2

第14回 最終プレゼンテーション
Week 14 Final presentation

第15回 振り返り
Week 15 Reflection

成績評価方法/Evaluation Method

1、 授業への出席状況 45%
Attendance 45%

2、 企業訪問結果の報告 10%
Report on the company visit 10%

3、 プロジェクトワークへの取組状況 10%
Project work 10%

4、 最終プレゼンテーション 25%
Final presentation 25%

5、 最終レポート 10%
Final Report 10%

*詳細は最初の授業で説明します。

成績評価基準
成績の評価 GP
5段階評価 素点
AA 100-90 4.0
A 89-80 3.0
B 79-70 2.0
C 69-60 1.0
D 59-0 0
AA……...Excellent (90-100%)
A………. Good (80-89%)
B………. Fair (70-79%)
C………. Passing (60-69%)
D………. Fail (0-59%)

教科書および参考書/Textbook and References

    授業時間外学修/Preparation and Review

    授業時間外にグループで相談したり準備したりする必要があります。
    You will be asked to work outside of class for the group work.

    授業へのパソコン持ち込み【必要/不要】/Students must bring their own computers to class[Yes / No]

    必要
    Yes

    その他/In Addition

    全回出席を必須とします。定員35名のため、希望者多数の場合は抽選を行います。
    You are expected to show up to all the classes. The maximum number of students for this course is 35.

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