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水産利用学

前期後半 金曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室 / 前期後半 金曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 中野 俊樹. セメスター/Semester: 5・7セメ後半. 対象コース・専攻(必修・選択)/Departments(Obligatory/Elective): 海洋生物科学コース必修. 対象学年/Eligible Participants: 3・4年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ABS-APS324J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

科目名(英語)/English Subject

Marine Product Technology

開講年度/Year

毎年開講

主要授業科目/Essential Subjects

授業テーマ/Class Subject

水産生物資源の生化学的特性とその有効利用                                          
The biochemical characteristics of marine bioresources and the methods for their effective utilization

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

水産生物資源の食料としての生化学的特性を学び、水産加工食品の製造原理、製造方法、それらの品質特性と品質管理などについて学習し、我が国の食生活において水産利用加工品が果たす役割を理解する。また、水産食品がもつ健康機能性、医薬品原料や工業原料としての特性について解説する。                                       
 The biochemical characteristics of marine organisms as foodstuffs are to be learned. The principle of production of seafood, and their processing methods are to be discussed. Accurate knowledge of the quality control in marine foodstuffs and seafood as well as the role of marine organisms as resources for food will be introduced. The functions of seafood for human health and the characteristics of seafood as medicinal and industrial materials will be explained.

キーワード/Keywords

水産食品、加工法、食品保存、食の安全性
Seafood, Food processing, Food preservation, Food safety

学習の到達目標/Goal of Study

水産加工食品の製造原理、製造方法ならびに品質保持について理解し、水産物の有効利用のための知識を身に付ける。                                                  
To be able to understand the principles and the methods of food processing, and the controls of food qualities, and also the knowledge for the effective utilization of marine resources.

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class-1-授業計画

1.近年の水産物の需給動向 
Recent trend of supply and demand of seafood

成績評価方法/Record and Evaluation Method

講義ノート、出席率および期末試験の点数により評価する。なお、出席率70%以上で受験資格を与える。 
Based on your lecture note, attendance and scores of the final exams. Attendance of more than 70% to the whole class is mandatory.

教科書および参考書/Textbook and References

「水産利用化学の基礎」(第2版)渡部終五編、恒星社厚生閣 (2018)
参考書: 日本食品標準成分表(七訂)
References: "Seafood research from fish to dish" Eds. JB Luten et al., Wageningen Academic Publishers, (2006)

備考/Notes

※ オフィスアワー Office hours:事前調整により対応可能。研究室で対応。
※メールアドレス: nakanot@tohoku.ac.jp (中野俊樹)
※ ホームページ:https://www.agri.tohoku.ac.jp/suika/index.html
※履修者は事前にコンタクトを取ること。 Contact us in advance.
※出席者は講義ノートをきちんとつけさらに関連事項を調べ、期末に提出する。You need to make your lecture note

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