後期 金曜日 2講時 川北キャンパスB101. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 倉田 祥一朗. セメスター/Semester: 2セメスター. 対象学科・専攻/Departments: 全学科共通. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: YAL-PHA233J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.
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医薬品の対象である生体の機能を理解し、病態に正確に対応するためには、生体を構成している各種成分そのもの、そしてその機能に対する生化学的理解が不可欠と言える。生化学1では、生体を構成する糖、アミノ酸、タンパク質、脂質、核酸等の生体成分とそれらの関連成分の構造と機能について学習する。
To understand diseases based on the functions of body as targets of drugs, it is necessary to know biochemical functions and structures of biological substances.
In this course, students will understand the structures and functions of carbohydrates, amino acids, proteins, lipids, nucleic acids, and their related substances.
生体構成成分の基本的構造、性質、役割を説明できるようになると共に、それらの生体における機能について理解できるようになる。
The purpose of this course is to help students explain the basic structures, characteristics, and functions of biological substances.
1.糖の構造(1) Structure of carbohydrates (1)
2.糖の構造(2) Structure of carbohydrates (2)
3.糖の機能(1) Functions of carbohydrates (1)
4.糖の機能(2) Functions of carbohydrates (2)
5.細胞表面上の糖 Cell surface carbohydrates
6.アミノ酸の構造 Structure of amino acids
7.アミノ酸の性質 Characteristics of amino acids
8.ペプチド、タンパク質の構造 Structure of peptides and proteins
9.タンパク質の機能(1) Functions of proteins (1)
10.タンパク質の機能(2) Functions of proteins (2)
11.脂質の構造と機能 Stractures and functions of lipids
12.生体膜の基本構造 Basic structure of membranes
13.核酸の構造 Structure of nucleic acids
14.DNAの構造と複製 Structure of DNA and replication
15.転写と翻訳 Transcription and translation
授業中の筆記試験を含めた平常点(20%)および学期末の筆記試験(80%)で評価する。
Evaluation is performed based on class performance including the small tests (20%) and the final examinations (80%).
教科書、参考書、配付資料を活用した復習に努める
Understanding of each themes by textbook and reference book.