前期 月曜日 4講時 保健学科第1演習室. 単位数/Credit(s): 1. 担当教員/Instructor: 平野 育生, 村山 和隆. 対象学科・専攻/Departments: 保健学科検査技術科学専攻. セメスター/Semester: 3セメスター. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: MMT-LBS3J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.
必修
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栄養学・生化学の基礎 / Nutritional Biochemistry for Medical Laboratory Technology Student
生化学は、体内に存在する生体物質、および体内で生じる生命現象について分子レベルで理解することを目的とした学問である。
In this subject, learn about biological macromolecules' structures, functions, and interactions, such as proteins, carbohydrates, lipids, and nucleic acids.
生体物質の種類・構造・特徴およびその代謝と生命現象への関わりについて理解することを目標とする。
The objective is to better understand the structure, function, and interactions of biological macromolecules.
1)概論:生体内物質・細胞の構造と機能・器官 / Basic cellular structure and biomolecules
2)タンパク質の基本と酵素 / Biochemistry of proteins, Enzymes
3~5)代謝 / Nutrient metabolism
3)栄養素としての糖質とその代謝 / Biochemistry of carbohydrates
クエン酸回路とATP合成 / Citric acid cycle and ATP synthesis
4)栄養素としての脂質とその代謝 / Biochemistry of lipids
5)栄養素としてのアミノ酸・タンパク質とその代謝 /Biochemistry of amino acids
栄養素としてのビタミンとミネラル /Biochemistry of vitamins and minerals
6)細胞の機能制御と情報伝達 / Cell signaling
7)遺伝子と核酸 / Nucleotide and Nucleic acids
8)臨床栄養学 / Nutritional biochemistry
・ライフステージと栄養 / Life stage nutrition science
・疾患と栄養 / Nutrition and disease
試験を重視し(80%)、平常点(20%)を加味して総合的に評価する。
The score of the examination mainly determines the evaluation. At the borderline, refer to the participation attitude in each class.
教科書を用いて、各項目の範囲および関連項目の予習復習をおこなうこと。
It needs preparation and review of each item dealt with in class and related knowledge using the textbooks.
詳細な日程はクラスルームに掲示する。