後期 水曜日 4講時 保健学科大講義室. 単位数/Credit(s): 1. 担当教員/Instructor: 塩飽 仁, 入江 亘. 対象学科・専攻/Departments: 保健学科看護学専攻. セメスター/Semester: 2セメスター. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: MNS-FMN3J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.
必修
○
栄養・食生活と健康 / Nutrition, diet and health
1.栄養に関する基本的知識を学ぶ。
2.様々な場における人々の食生活の特徴を学ぶ。
3.栄養や食生活が健康に与える影響を学ぶ。
4.栄養/食生活に関して病院で行われている支援の実際を学ぶ
In this class, we will learn about basic knowledge of dietetics and the nutritional care practice in hospitals.
人が健康な生活を送るために必要な栄養と食生活について理解する。
The goal of this subject is to understand the nutrition and diet for a healthy life.
第1回 10/2 :ガイダンス
栄養の基礎知識 小暮 真奈 (東北メディカル・メガバンク機構)
Guidance / Basic knowledge of nutrition
第2回 10/9 :地域住民の疾病と栄養 小暮 真奈 (東北メディカル・メガバンク機構)
Disease and nutrition of the general public
第3回 10/16 :子どもと栄養 塩飽 仁
Nutrition for children
第4回 10/23 :摂食・嚥下障害看護の実践 佐藤 智子 (東北大学病院看護部)
Practice of dysphagia nursing
第5回 10/30 :疾患と栄養1 田中 千尋 (東北大学病院栄養管理室)
Diseases and nutrition; part 1
第6回 11/6 :疾患と栄養2 佐々木まなみ (東北大学病院栄養管理室)
Diseases and nutrition; part 2
第7回 11/13 :疾患と栄養3 布田 美貴子 (東北大学病院栄養管理室)
Diseases and nutrition; part 3
第8回 11/20 :課題演習 自身の食生活と栄養
Own diet and health
平常点(40%)、課題演習レポート(30%)と最終レポート(30%)をもとに総合的に評価する。
Comprehensive evaluation based on three components: regular marks (40%), assignment exercise report (30%) and final report (30%).
授業時間外学習 / Self-study
各回の講義内容に関連する書籍または講義中に紹介のあった文献・書籍を読み、理解を深めること。
Students are required to read literature and books about contents of the lecture to review and prepare for the class.
〇
教科書・参考書は必要に応じて適宜紹介する。
講義資料はGoogle Classroomにて配信する。
The textbook will be introduced in class.
Materials are provided via Google Classroom.