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キャリア教育特別講義(専門職キャリアのための口腔保健学総論)

後期 金曜日 5講時 川北キャンパスB101. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員(所属)/Instructor (Position): 小関 健由、他 所属:歯学研究科. 対象学部/Object: 全. 開講期/Term: 2/4/6/8セメスター. 科目群/Categories: 全学教育科目先進科目-キャリア教育. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ZAC-CED808J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

メディア授業科目/Media Class Subjects

主要授業科目/Essential Subjects

各学部の履修内規または学生便覧を参照。

授業題目/Class Subject

医療職、介護職、教員キャリア養成のための口腔保健学総論
Oral Health for Career Education of Health Professionals, Care Workers and Teachers

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

医師、看護師、薬剤師、介護職、教員等の人に関わる職種では、乳幼児から高齢者、さらに障がい者や有病者等に対する口腔保健の管理・推進は重要なタスクとなっているが、これら専門職の養成課程では口腔保健に関する教育の機会は限られる。本授業科目は、これら専門職を目指す学生に必要とされる「口腔保健」の基本的知識を体系立てて提供し、総合的な口腔保健の理解を深めることによりキャリア養成に資することを目的とする。
Oral health management and promotion for from infants to the elderly, the disabled and the diseased, is an important task for medical doctors, nurses, pharmacists, care workers and teachers while the opportunity of learning about oral health is limited in their curriculum of career education. The aim of this course is to provide students with lectures about the basic of oral heath required for these professionals and to be of assistance for their career development.

学修の到達目標/Goal of Study

・口腔保健の基本を理解する。
・口腔保健の管理と指導について学ぶ。
・口腔保健の将来のキャリアにおける位置付けを学ぶ。
・Understanding the basic of oral health.
・Learning about guidance and management of oral health
・Learning about the orientation of oral health in the future profession

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class

Ⅰ 医療職、介護職、教員キャリア養成における口腔保健の意義
Orientation of Oral Health in Health Professionals, Care Workers and Teachers

第1回 医療職、介護職、教員キャリアのための口腔保健学序説

Ⅱ 口腔の構造と機能
Structure and Function of Mouth and Teeth

第2回 口腔の構造と機能 
第3回 口腔の感覚と味覚 

Ⅲ 口腔の健康推進における役割
Mouth and Teeth for Health Promotion

第4回 口腔の病気と全身の病気の密接な関係 
第5回 口腔生態系と食品 
第6回 歯並びと健康 
第7回 口のリハビリテーション 

Ⅳ 口腔の障がい・傷病と健康
Disease and Health in Mouth and Teeth

第8回 嚥下の話 
第9回 口腔がんについて
第10回 歯周組織の再生の話

Ⅴ 生涯における口腔健康の維持・推進
Management of Oral Health in Life

第11回 小児の口腔の発育と保健 
第12回 フッ化物によるう蝕予防
第13回 口臭のメカニズムと予防

成績評価方法/Evaluation Method

ミニットペーパーで平常点を評価する。
Evaluated with quizzes taken at the end of each lecture

教科書および参考書/Textbook and References

    授業時間外学修/Preparation and Review

    受講者の専門性により求められる知識レベルを把握するために、専門分野の口腔保健に関する情報の収集に努めること
    To collect information on oral health in the area of your specialization in order to understand the level of knowledge required.

    実務・実践的授業/Practicalbusiness※○は、実務・実践的授業であることを示す。/Note:"○"Indicatesthe practicalbusiness

    授業へのパソコン持ち込み【必要/不要】/Students must bring their own computers to class[Yes / No]

    必要
    Yes

    その他/In Addition

    学都仙台コンソーシアムの単位互換ネットワークを利用した他大学等の学生の履修も歓迎します。
    Students from other universities are also welcome to take courses through the Gakuto Sendai Consortium's credit transfer network.
    初回はオンライン授業とします。
    The first session will be an online class.

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