シラバスの表示

多文化PBL

前期 火曜日 5講時 川北キャンパスC203. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員(所属)/Instructor (Position): 渡部 留美 所属:高度教養教育・学生支援機構. 対象学部/Object: 全. 開講期/Term: 1/3/5/7セメスター. 科目群/Categories: 全学教育科目先進科目-国際教育. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ZAC-GLB807J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

主要授業科目/Essential Subjects

各学部の履修内規または学生便覧を参照。

授業題目/Class Subject

【国際共修】日本の発酵食品を知り仙台味噌の海外展開について考える(日本語)/Learn about Japanese fermented food and consider the overseas expansion of Sendai Miso(Japanese)

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

この授業では、主に日本の発酵食品と仙台味噌について学び、仙台味噌の海外展開について検討します。前半部分では、発酵食品について、日本や海外の料理・調味料を紹介しあいます。後半部分では、仙台味噌についてのゲストスピーカーによる講義や工場見学を通じて知識を得、仙台味噌を履修している留学生の出身国・地域の人に広めるためのレシピの開発や販売方法について提案します。
この授業は、国内学生と留学生が日本語を使い学習を行います。さまざまな出身の履修生と交流を行うことで、コミュニケーション能力、協働する能力などを身につけます。

In this class, students will learn mainly about Japanese fermented foods and Sendai miso, and discuss the overseas expansion of Sendai miso. In the first part, students will introduce each other about fermented Japanese and international cuisines and seasonings. In the latter part, students will gain knowledge about Sendai miso through lectures by guest speakers and factory tours, and make suggestions on how to develop recipes and market Sendai miso to promote it to people in the countries and regions where the international students taking the course are from.
In this class, domestic and international students study together in Japanese. By interacting with students from various backgrounds, students will acquire communication and collaboration skills.

学修の到達目標/Goal of Study

1. 日本の発酵食品、仙台味噌について知り、理解を深める。
2. 仙台味噌についての講義や工場訪問をとおして仙台味噌を海外展開させるための具体的なアイディアを出せる。
3. やさしい日本語について学ぶ。
4. コミュニケーション能力、国際的な視点、協働する力、プレゼンテーション能力といった社会で必要なスキルを身につける。


1. Learn about and deepen your understanding of Sendai miso, a Japanese fermented food.
2. Through lectures on Sendai miso and factory visits, students will be able to come up with concrete ideas for expanding Sendai miso overseas.
3. Learn about Simple Japanese, Yasashii Nihongo.
4. Acquire the skills necessary for a globalized society, such as communication skills, language skills, an international perspective, and presentation skills.

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class

第1回(4/9)  ガイダンスGuidance
第2回(4/16) 講義とディスカッション/Lecture and discussion
第3回(4/23)  個人発表/ /individual Presentations
第4回(4/30)  ゲストスピーカーによる話(仙台味噌について)/lecture by the guest speaker
第5回(5/7)  個人発表/ /individual Presentations
第6回(5/14)  グループ分けとチームビルディング、店舗訪問準備/ Group assignments and team building, prepare to visit Miso factory
第7-8回(5/18) 店舗訪問(週末) Visit factory in the weekend
第9回(5/21) グループ発表準備/prepare for the presentations
第10回(6/4)  グループ発表/ Group presentations
第11回(6/11) グループ分けとチームビルディング、グループワーク/ Group assignments and team building, Group work
第12回(6/18)  グループ発表準備/prepare for the presentations
第13-14回(7/9)  グループ発表 /Group presentations *19:30まで授業延長 class exteends until 19:30.
第15回(7/16)  振り返り/Review 

*予定は変更になる場合があります。
The schedule is subject to change.

成績評価方法/Evaluation Method

授業への出席attendance・minute paper(30%)、授業への貢献度・グループワーク参加度 participation and contribution to the class (30%)、発表presentation (20%)、レポートreport(20%)

各回授業に時間通りに来られるように各自が責任をもち臨むこと。やむを得ない理由により授業を欠席する場合は、すみやかに(できる限り授業の前に)授業担当教員に連絡すること。10分以上の遅刻が2回あれば1回の欠席とみなします。3回の欠席があれば単位付与されません。
課題等の提出物は指定されたルールと提出期限を守ること。守られない場合は成績評価の対象とならない場合があります。

成績基準は以下の通りです。
AA: 特に優秀 (90-100点)
A: 優秀 (80-89点)
B: 良好 (70-79点)
C: 可 (60-69点)
D: 不可または履修放棄 (59点以下)


Students are responsible for ensuring that their schedule allows them to come to class on time. If a student wishes to be excused from a class due to unavoidable reasons, such as illness or a family emergency, it is the responsibility of the student to inform the instructor of the absence as soon as possible (preferably before the expected absence). Two late arrivals (10 minutes or more) will be equal one absence. Three missed classes will equal to a failing grade.
Students must abide by the rules and deadlines set for assignments. If students do not abide by the set rules and deadlines, the assignments may not be evaluated.

Grades for the course will be assigned as follows:
AA: Excellent (90-100 points)
A: Good (80-89 points)
B: Fair (70-79 points)
C: Passing (60-69 points)
D: Fail (59 points and below)

教科書および参考書/Textbook and References

    関連URL/URL

    【宮城県味噌醤油工業協同組合 Sendai Miso association】http://www.omiso.or.jp/index.html

    授業時間外学修/Preparation and Review

    プレゼンテーション準備のために時間外学習が必要となる場合がある(週2時間程度),
    You will have time to study outside of the class(about 2 hours per week).

    授業へのパソコン持ち込み【必要/不要】/Students must bring their own computers to class[Yes / No]

    PCを持参のこと。Please bring your own laptop.

    その他/In Addition

    定員:30名 capacity:30

    授業は全て日本語で行います。
    N3程度の日本語能力を必要とします。
    This class will be conducted in Japanese.
    Your Japanese proficiency should be around N3.

    この授業は対面で実施します。
    This class will be given in-person.

     これと関連したシラバス 学務情報システムで確認
    このシラバスを共有