シラバスの表示

栄養生理学特論

前期集中 その他 連講 未設定. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 白川 仁, 大崎 雄介. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ABB-AGC507J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

科目名(英語)/English Subject

Recent Advances in Nutritional Biochemistry and Physiology

授業テーマ/Class Subject

栄養成分による疾病予防効果の分子機構を学ぶ。
In this course, students will learn the preventive effects of nutritional ingredients against several diseases in molecular level.

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

栄養成分は、直接あるいは間接的に遺伝子の発現量を変化させ、生体の恒常性の維持に関与している。一方、慢性的な栄養素欠乏は、糖尿病、高血圧症、動脈硬化などの生活習慣病の発症リスクを上昇させる。本講義では、生活習慣病の発症機構や発症抑制に関わる栄養成分の分子機構についての知識を習得する。
Nutrients are involved in maintaining homeostasis via the modulation of gene expression in direct and indirect manners. On the other hand, chronic nutritional deficiency elevates the risk of life-style related diseases. In this course, students will learn the pathogenesis of the life-style related diseases and how nutritional ingredients can prevent the life-style related diseases including hypertension, diabetes and atherosclerosis in molecular level.

キーワード/Keywords

食品成分、ビタミン、ミネラル、遺伝子発現調節、生活習慣病予防
Food ingredients, vitamins, minerals, gene expression, life-style related diseases

学習の到達目標/Goal of Study

食生活・加齢・遺伝因子等によって発症する病態に対する栄養学的な手段による改善とその作用機構について、最新の論文の輪読と討論を行うことによって理解させる。併せて、生命の基本的な生理機能とその調節機構を理解させる。
The purpose of this course is to help students better understand the nutritional intervention for the prevention of diseases that are onset depending on aging, eating habit, genetic factors by reading current articles and discussion.

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class-1-授業計画

対面授業の全て、または一部は、Goole Meetを使用して行う。
クラスコード:tfjpzyw

成績評価方法/Record and Evaluation Method

出席状況と発表内容により評価する。
Evaluation is performed comprehensively based on attendance and presentation.

教科書および参考書/Textbook and References

最新のTrends in biochemical sciences, Trends in endocrinology and metabolism
Recent issues of Trends in biochemical sciences, Trends in endocrinology and metabolism 

備考/Notes

(1) オフィスアワー:質問及び理解を深めるために、希望に応じて授業当日の17時から18時まで栄養学分野研究室でオフィスアワーを設ける。
(2) ホームページ:https://www.agri.tohoku.ac.jp/jp/laboratory/eiyo/
Office hours are open from 17:00 to 18:00 on Friday.
Web site: https://www.agri.tohoku.ac.jp/jp/laboratory/eiyo/

 これと関連したシラバス 学務情報システムで確認
このシラバスを共有