前期集中 その他 連講 農学部各コース学生実験室. 単位数/Credit(s): 4. 担当教員/Instructor: 田中 良和. セメスター/Semester: 5セメ. 対象コース・専攻(必修・選択)/Departments(Obligatory/Elective): 生命化学コース必修. 対象学年/Eligible Participants: 3年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: AAL-AGC330J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.
Experiments in Agricultural Chemistry I
毎年開講
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[目的]生命化学領域の研究に必要な実験について、基本的な原理と技術を習得する。また、卒業論文実験に取り組むための応用力を養う。
[概要]・実験は全学生が個別に行う。
・基礎実験(化学分析)、油脂化学実験、糖化学実験、タンパク質化学実験、の各テーマについて各実験を順に行う。
Students learn principles and techniques of Biological Chemistry Experiments, and also learn how to apply these principles and techniques to the experiments for thesis next year.
Students perform the experiments individually.
Students perform basic experiments (analytical chemistry), lipids chemistry experiments, carbohydrate chemistry experiments, and protein chemistry experiments in this order.
基礎実験、油脂化学実験、糖化学実験、タンパク質化学実験
Basic experiments, oil chemistry experiments, carbohydrate chemistry experiments, and protein chemistry experiments
生命化学研究分野における各種実験を通じて内容と原理を理解する。
基本的な実験操作・技術を確実に習得する。結果についての充分な考察法とレポートの書き方を習得する。
Students certainly learn principles and techniques of Biological Chemistry Experiments, and also learn how to evaluate the results of the experiments and how to prepare reports for them.
クラスコード: 4a2zxqa
基礎実験 (酸化還元滴定、キレート滴定による溶量分析、比色分析による鉄の定量) Basic experiments (oxidation-reduction titration, quantitative analysis based on chelate titration, colorimetric quantitative analysis of iron)
油脂化学実験 (油脂特数測定、脂肪酸のGC分析、粗脂肪の定量、脂質の抽出と分析)
Oil chemistry experiments :measurement of oil characteristic numbers, GC analysis of fatty acids, quantitation of crude fat, extraction and analysis of lipids
事前に配布される実験書および参考図書にて充分に予習する。
Students are required to prepare for the assigned part of the designated experimental textbook and reference books.
オフィスアワー:毎回実験時の13:30〜18:00の間に、実験室にて担当教員が随時行う。
連絡先:各項目の初回実験時に示す。
Office hour is 13:30-18:00. The lecturers will answer the questions in the laboratory.
The contact information for the lecturers will be given in the first class.
主として実践的教育から構成される実務・実践的授業/Practical business