前期 金曜日 1講時 川北キャンパスB200. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 有本 博一. セメスター/Semester: 3セメ. 対象コース・専攻(必修・選択)/Departments(Obligatory/Elective): 応用生物化学科及び食品衛生管理者等任用資格コース必修. 対象学年/Eligible Participants: 2年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: AAL-APC228J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.
Analytical Chemistry
毎年開講
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化合物の物性と分離、定性・定量分析
/Separation of substances based on their physical/chemical properties. Qualitative/quantitative analysis.
化合物の質及び量に関する情報を得ることは、生命現象を含む自然現象を化学的に理解する上で非常に重要である。この講義では、これらの情報を得るための定性・定量分析法に関して、試料の取り扱い,分析法の特徴とその選択,分離法,検出法,分析値の取り扱いについて概説する。実際に分析を行ううえで必要となる基本的な知識と考え方を修得させる。
/The aim of this course is to provide a foundation of the analytical process, and tools, and to illustrate with problems that bring realism to the practice and importance of analytical chemistry.
分析データ、構造と物性、化学平衡、定量分析、電磁波分析、クロマトグラフィー
/analytical data, chemical structure and properties, chemical equilibrium, quantitative analysis, spectrochemical methods, chromatography
得られた分析データを正しく取り扱い、理解できるようになること。
分析法の基本原理を理解すること。目的にあった分析法を選択するための考え方を習得すること。
/This course is designed to help students understand the principles of analytical methods to select appropriate methods for their purposes.
授業は、ISTUで配信・提供します。
・クラスコード:rnfxev4 講義録画映像の視聴とミニッツペーパーで進めます。
The recorded class (in Japanese) will be offered via ISTU.
期末試験により評価する予定である。
/Students are evaluated on the final examination.
クリスチャン 分析化学 I . 基礎編 原書7版(丸善)
今任、角田 監訳
/Analytical Chemistry 7th edition, by Gary D. Christian, Purnendu K. Dasgupta, Kevin A. Schug (Wiley). For Japanese students, the above Japanese translation is recommended.
(1)オフィスアワー:開講日の15:00-17:00の間、分子情報化学研究室で対応する。来訪前に連絡されたい。
/Questions are accepted at any time through ISTU. Office hours are from 15:00 to 17:00 on Fridays at the Arimoto Laboratory. Make an appointment in advance via e-mail or other means.
(2)web page:https://www.lifesci.tohoku.ac.jp/research/fields/laboratory.html?id=7811
(3)e-mail:arimoto@tohoku.ac.jp