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酵素化学

前期後半 月曜日 2講時 川北キャンパスB200 / 前期後半 木曜日 4講時 川北キャンパスB200. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 小川 智久. セメスター/Semester: 3セメ後半. 対象コース・専攻(必修・選択)/Departments(Obligatory/Elective): 応用生物化学科必修. 対象学年/Eligible Participants: 2年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ABC-AGC212J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

科目名(英語)/English Subject

Enzyme Chemistry

開講年度/Year

毎年開講

主要授業科目/Essential Subjects

授業テーマ/Class Subject

酵素を中心とした生化学

Mechanisms of enzyme action.

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

生命はタンパク質・酵素が正しく機能することによって維持されている。生化学の基礎を学び、酵素の構造と機能の重要性を理解する。まず、タンパク質を扱う生化学の基礎、具体的には、タンパク質精製法、立体構造の成り立ちを解説する。その上で、酵素反応速度論、酵素活性調節、触媒メカニズム、さらに、タンパク質の合成における酵素の役割、酵素がもたらす病態への創薬法を解説する。

The life is maintained by proteins and enzymes functioning definitely. The course offers an opportunity to learn the biochemical basics and understand the structure and function of enzyme. At first, the biochemical basics about protein purification and protein structure are overviewed. Then, we study enzymes specifically; kinetics, regulation, catalytic mechanism of enzymes, and drug design targeting enzymes in diseases.

キーワード/Keywords

タンパク質、酵素、反応速度論、活性調節機構、触媒機構、創薬。

Protein, enzyme, kinetics, reguration of enzymatic activity, catalytic mechanisms, and drug design.

学習の到達目標/Goal of Study

酵素の特異性や触媒機構と生体での機能をタンパク質の構造や特性を介して理解することを目標とする
The purpose of this course is to help students better understand catalytic mechanisms of enzyme reaction and physiological function of enzymes.

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class-1-授業計画

基本的に対面で行います。ミニッツペーパー(出席・質問受付)での質問事項の解説を含めて進めます。また,小テスト(毎回)とレポート課題(4回程度)は,以下のClassroomで配信,受けつけます。
クラスコード:3657hy6

成績評価方法/Record and Evaluation Method

出席状況(ミニッツペーパー,講義中の質問など)と課題レポート,試験の成績に基づいて総合的に評価を行う。講義中の積極的な質問・取り組み(講義への積極的な参加)を期待する。
Evaluation of grade point (GP) will be achieved by total estimation based on the attendance records, report for assignment and examination.

教科書および参考書/Textbook and References

教科書:ヴォート「生化学(上)、第4版」(東京化学同人)、ヴォート「生化学(下)、第4版」(東京化学同人)       参考書:ヴォート「基礎生化学、第5版」(東京化学同人)。教科書、参考書は、大学生協にて購入可能。教材のプリント(pdf)も配布する。
The textbook are available for purchase at the University Co-op. Refferences are handed out at every class.

備考/Notes

オフィスアワー:酵素化学教員研究室(総合研究棟5階E505号室)毎週木曜日16:30~17:30、それ以外にも随時メールで受け付ける。
Home page: https://www.agri.tohoku.ac.jp/enzyme/index-j.html
E-mail address : tomohisa.ogawa.c3@tohoku.ac.jp
Students may visit the office or contact via E-mail (tomohisa.ogawa.c3@tohoku.ac.jp) at any time.

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