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食品タンパク質化学

後期後半 木曜日 1講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室 / 後期後半 木曜日 2講時 農学部青葉山コモンズ第7講義室. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 田中 良和. セメスター/Semester: 6セメ後半. 対象コース・専攻(必修・選択)/Departments(Obligatory/Elective): 生命化学コース必修. 対象学年/Eligible Participants: 3年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ABC-AGC338J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

科目名(英語)/English Subject

Food Protein Chemistry

開講年度/Year

毎年開講

主要授業科目/Essential Subjects

授業テーマ/Class Subject

アミノ酸・ペプチド・タンパク質の基礎化学,タンパク質工学を講義し,食品素材や機能性素材としてタンパク質の応用性を解説する。/Basic chemistry of amino acids, peptides, proteins and protein engineering. Application of proteins as food material and functional materials. 

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

タンパク質は生命を形作る分子であり,食糧としても重要である。タンパク質が多様な機能特性を持つのは20種類のアミノ酸から構成されているためであることを,基礎タンパク質化学の視点から解説し,あわせて分離精製法、タンパク質の特性・機能解析や高度利用のためのタンパク質工学の基礎と応用についても講義する。/ Proteins are one of molecules that form body plan of life, and are important as food. In this lecture,the diversed functional properties of proteins, which consist of only 20 amino acids, will be described from view points of basic protein chemistry. Furthermore, the lecture will include the separation purification method, characteristics and function of food proteins, and advanced use and applications of protein engineering techniques.

キーワード/Keywords

アミノ酸,ペプチド,タンパク質,クロマトグラフィー,プロテオーム,タンパク質工学,生理活性,食品機能性,食品タンパク質/Amino acids, Bioactive, Chromatography, Food functions, Food proteins, Pepteide, Protein, Protein engineering, Proteome

学習の到達目標/Goal of Study

ペプチド・タンパク質の基礎化学を学び,食品タンパク質の構造と機能,応用性を考える基礎を身につける。/ Acquire basic chemistry of proteins and peptides including the food protein structure and functions, and application to use. 

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class-1-授業計画

1. イントロダクション/Introduction

成績評価方法/Record and Evaluation Method

出席状況と課題レポートの内容、試験の成績、および講義への取り組みを総合的に評価して行う。/ Evaluation of grade point (GP) will be achieved by total estimation based on the attendance records, report for assignment, examination scores, and activity in the class. 

教科書および参考書/Textbook and References

参考書(Reference is only Japanese book as follows, If you know about English books, please feel free to ask.)  
Essential 細胞生物学

備考/Notes

(1) オフィスアワー:応用生命分子解析分野研究室(片平キャンパス) 毎週水曜日 16時〜17時
(ただし,上記曜日・時間以外にも在室中は随時受け付ける)/ Office houres: At Lab.of Applyed biomolecule analysis (Katahira Champus), Evely Wednesday, From 4 p.m. to 5 p.m. 

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