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水質浄化学

後期集中 その他 連講 農学部青葉山コモンズ第6講義室. 単位数/Credit(s): 1. 担当教員/Instructor: 西村 修. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: AAL-CEE332J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.

科目名(英語)/English Subject

Wastewater Treatment

開講年度/Year

隔年開講

主要授業科目/Essential Subjects

授業テーマ/Class Subject

日本の水質汚濁は昭和20年代の産業復興期,昭和30年代の高度経済成長期において工業地帯を中心に深刻化し,深刻な健康被害を伴う公害を発生させた.これを改善すべく水質汚濁防止にかかる法体系が整備され,大きな成果が得られた.しかしながら依然として湖沼,内湾・内海などの閉鎖性水域の水質を中心に課題が残されている.本授業では,日本の水質環境を守る仕組みを理解し,そのために用いられている水質浄化技術の基礎を習得し,さらに多角的視点から現在の水質保全対策の問題点と改善方法を考察する.
Amid industrial recovery and rapid economic growth after World War II, Japan's water pollution became increasingly severe, especially in industrial areas, causing public pollution with serious health hazards. A legal system for preventing water pollution was developed to improve this situation, and great results were obtained. However, issues still need to be solved, mainly regarding water quality in closed water bodies such as lakes, inner bays, and inland seas. In this class, you will understand the mechanisms for protecting Japan's water quality environment, learn the basics of the water purification technology used for that purpose, and consider problems and improvement methods for current water quality conservation measures from multiple perspectives.

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

水質浄化は水の汚れの要因を除去することであり,その原理は物理・化学・生物学的作用である.本授業は,水質浄化の理論と基本について理解することを目的とする.水質浄化の目的は公共用水域の水質保全であり,さらに近年は水環境に対してきれいさだけではなく豊かさ(生産性,生物多様性)が求められている.その現状を理解し,今後の水質保全のあり方を考える力を養うことも目的である.
Water purification removes factors that cause water pollution, and its principles are based on physical, chemical, and biological effects. This class aims to understand the theory and basics of water purification. Water purification seeks to preserve the water quality of public water bodies. In recent years, the water environment's cleanliness and richness (productivity, biodiversity) are required. The purpose is to develop the ability to understand the current situation and think about the future of water quality conservation.

キーワード/Keywords

水質環境基準、物理化学的水質浄化法、生物学的水質浄化法、有機汚濁,富栄養化
Water quality environmental standard, physical and chemical water purification method, biological water purification method, organic pollution, eutrophication

学習の到達目標/Goal of Study

公共用水域の水質保全の考え方を踏まえて,水質浄化システム設計の基礎的な能力を身につける.
To acquire the essential ability to design a water treatment system based on water quality conservation in public water areas.

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class-1-授業計画

・対面で授業を行いますが,都合により出席できない場合は相談してください.

第1回 水質汚濁の歴史と水質環境を守る仕組み
History of water pollution and mechanism for protecting water environment

成績評価方法/Record and Evaluation Method

出席(20%)とレポート(80%)によって評価する。
Evaluation is based on attendance (20%) and reports (80%).

教科書および参考書/Textbook and References

下水道工学 松本順一郎ほか 朝倉出版
水環境工学 松本順一郎ほか 朝倉書店
環境保全科学入門 須藤隆一ほか 生物研究社
If you would like to read an English textbook, please get in touch with me.

備考/Notes

本授業に関する質問は常時メールで受け付ける。osamu.nishimura.d2@tohoku.ac.jp
Just to let you know, questions about this class are always accepted by email.

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