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科学英語講読Ⅰ(生命)

前期 火曜日 5講時 農学部各コース学生実験室. 単位数/Credit(s): 1. 担当教員/Instructor: 田中 良和. セメスター/Semester: 5セメ. 対象コース・専攻(必修・選択)/Departments(Obligatory/Elective): 生命化学コース必修. 対象学年/Eligible Participants: 3年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: AAL-AGC325B. 使用言語/Language Used in Course: 2カ国語以上.

科目名(英語)/English Subject

Reading of Scientific English I

開講年度/Year

毎年開講

主要授業科目/Essential Subjects

授業テーマ/Class Subject

生命化学に関する英語読解力および文献検索法の習得
Development of the ability to read and understand English for biological chemistry and search literature.

授業の目的と概要/Object and Summary of Class

生命化学に関する英語学術論文の読解力を養うために、基礎的な英文実験テキスト・教科書および学術論文を用いて演習を行い、解説する。また、インターネットを活用した文献検索法、科学データベース検索法について解説する。
This course provides explanation and practice English to develop the ability to read and understand English for biological chemistry, using basic English experimental textbooks and research papers. In addition, explanation is provided for search literature via internet and scientific database.

キーワード/Keywords

科学英語、学術用語、文献検索、データベース検索
Scientific English, technical terms, search literature, database search

学習の到達目標/Goal of Study

生命化学に関する学術論文の読解力と学術用語の使い方を身につける。また、生命科学関連のデータベース検索法を習得する。
Students develop the ability to read and understand English, and terminology, for biological chemistry. In addition, this course aims to improve the students' ability to search literature using database for biological science.

授業内容・方法と進度予定/Contents and Progress Schedule of the Class-1-授業計画

クラスコード: qwhkzny

第1~8回:英語実験書の読み方(基礎化学実験法、油脂実験法、糖鎖・タンパク質実験法、遺伝子実験法)1-8 class: Read English experimental textbooks (basic chemistry, oil, carbohydrate, protein and gene experiments)

成績評価方法/Record and Evaluation Method

出席とレポート(小テストを含む)によって評価し、それぞれの評価割合は50%ずつである。
Evaluation is performed based on ①attendance, and ②reports (including short test). The weights of ① and ② are equal.

教科書および参考書/Textbook and References

1. Role of Fats in Food and Nutrition (M. I. Gurr) , Elsevier Applied Science (1992).
2. Food Lipids (C. C. Akoh & D. B. Min), Marcel Dekker, Inc. (2002).
3. Function&Molecular Glycobiology(S.A.Brooks, M.V.Cwek,&U.Schumacher), BIOS Scientific Publisher. Unc.(2002)
4. Soybeans: Chemistry, Technology and Utilization (K. Lin)
5. Molecular Cloning 2nd Ed. (Ed. J. Sambrook et al.), Cold Spring Harber Lab. Press (1989).

備考/Notes

オフィスアワー:それぞれの授業終了後1時間程度 
office hours: approximately one hour after each class.
代表者E-mail: yoshikazu.tanaka.e8@tohoku.ac.jp(コース代表:田中良和)

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