前期前半 月曜日 3講時 川北キャンパスC304 / 前期前半 月曜日 4講時 川北キャンパスC304. 単位数/Credit(s): 2. 担当教員/Instructor: 中嶋 正道. セメスター/Semester: 3セメ前半. 対象コース・専攻(必修・選択)/Departments(Obligatory/Elective): 海洋生物科学コース必修. 対象学年/Eligible Participants: 2年. 履修年度: 2024. 科目ナンバリング/Course Numbering: ABS-APS205J. 使用言語/Language Used in Course: 日本語.
Fish Genetics and Breeding Science
毎年開講
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水産生物における育種の基礎理論と応用 / Basic theory of genetic improvement and its application on aquatic organisms
本講義の目的は水産生物における育種の基礎理論を理解すると共に、育種素材の元となる遺伝資源の存在状態や保全方法に関する基礎的理解を得ることである。講義では各回毎にテーマを決め基礎理論と応用について解説と論議を行う。また、学生各自の理解度を知るために、授業の終わりに毎回その講義で取り上げた内容に関する小テストを行う / The objectives of this crass are understand of the basic theory of genetic improvement on aquatic organisms. For the genetic improvement, it is also necessary to understand the basic theory of the conservation and sustainable use of genetic resources. The tests of confirmation of understand will be done at the end of each time.
育種学、遺伝資源、ハーディ・ワインベルグの法則、量的形質、人為選択、交雑、遺伝率、QTL解析、遺伝子改変技術、食の安全 / Breeding science, Genetic resource, Hardy-Weinberg principle, Quantitative trait, Artificial selection, Cross breeding, Heritability, QTL analysis, Genetic engineering technology, food safety
水産生物における育種の基礎理論を理解すると共に、育種方式の理論的背景の基礎を理解する。 / Understand the basic theory of genetic improvement on aquatic organisms, and genetic background of the theory.
1.水産生物における遺伝育種の特性 / Characteristics of genetic improvement on aquatic organisms
毎回の小テストと定期試験、二回のレポートにより成績評価を行う。 Record will be evaluated by the test of confirmation of understand in each times, reports and regular test.
中嶋正道・荒井克俊・岡本信明・谷口順彦編:水産遺伝育種学、東北大学出版会 / Nakajima et al. (2017). Fish genetics and breeding science, Tohoku University Press, Sendai
大羽滋:集団の遺伝、東京大学出版会, Ohba, S., Genetics in population, UP Biology, Tokyo University Press, Tokyo